Pobijedila na velikom međunarodnom natjecanju iz STEM područja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. kolovoz 2018. u 22:00
Iva Ćuk predvodila je pobjednički tim

Jedan od ciljeva natjecanja je i povećanje udjela žena, kako i samo ime sugerira, u industriji koja se smatrala dominantno ‘muškom’.

Female Engineers MOL Programmenaziv je programa stipendiranja talentiranih studentica u područjima geoloških znanosti i tehničkih studija (STEM područja), u organizaciji MOL Grupe, čije se ovogodišnje dvodnevno finale održalo u svibnju u Budimpešti.

Kako smo saznali od pobjednice i dobitnice njihove stipendije te diplomantice Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Ive Ćuk, ukupno je sudjelovalo nekoliko stotina sudionica iz sedam zemalja i s 29 sveučilišta dok je do finala došlo 12 studentica iz Hrvatske, Mađarske, Danske, Slovačke i Pakistana. "Svaka od nas nasumično je uvrštena u jedan od tri četveročlana tima koja su se natjecala. Prvi dan zadatak nam je bio osmisliti dugoročnu strategiju poslovanja na temu –

Treba li kompanija ući u posao recikliranja plastike? – Drugi dan smo imale već spomenuto izlaganja te individualne intervjue. S ovog natjecanja nosim odlično iskustvo prožeto dragim ljudima i pozitivnom energijom. Pamtit ću veliku ustrajnost, borbenost i pozitivno razmišljanje koje sam vidjela kod ostalih natjecateljica, a to me i naučilo da se vrijedi boriti, bez obzira na ishod. Treba uvijek dati cijelog sebe i nikad ne odustati, jer se rad i trud uvijek isplate", komentirala je Ćuk u razgovoru za Poslovni dnevnik.

U 24 sata ekipe su morale napraviti pripremu rješenja te pojedinačno razraditi svaki korak, a u konačnici i prezentirati osmišljeno. Osim ideja, u tom su procesu do izražaja došle, dakle, i vještine timskog rada te je na neki način i simulirano internacionalno okruženje. Što se tiče samog natjecanja, Iva kaže da je imala tremu prije samog izlaganja pred žirijem s obzirom na to da je ovo prvo natjecanje ovog tipa na kojem je sudjelovala. "Svi skupa imali smo taj osjećaj da nismo dovoljno učinili. Ipak ostala sam smirena i rekla sama sebi: ''Iva, ovo je tvoja ideja, samo je predstavi žiriju onako entuzijastično kako si je predstavila i vlastitom timu. Možeš ti to!''. Uglavnom, dala sam sve od sebe i početna nervoza je nestala", otkrila nam je te dodala da njen tim prije samog izlaganja gotovo uopće nije spavao.

Jedan od ciljeva natjecanja je i povećanje udjela žena, kako i samo ime sugerira, u industriji koja se ranije smatrala dominantno 'muškom'. To je bilo i motivacija Ivi Ćuk da se prijavi na navedeno natjecanje jer je zainteresirana za zaposlenje u Ini. "Upoznata je s time i moja profesorica, koja mi je mentorica za diplomski rad, te mi je poslala link natječaja za program kada ga je INA objavila. Program je zaista odličan i izvrsna je prilika za predstavljanje mladih, obrazovanih žena koje ulaze na tržište rada.

Na natjecanju sam pobijedila, ali pri tome sam, rekla bih, pobijedila i samu sebe, odnosno ograničenja koja sam si sama postavila. To mi je bilo važno i mogu reći da sam po završetku natjecanja zbog svega bila sretna, zadovoljna i mirna", dodala je sugovornica. Početkom lipnja Iva je magistrirala, a odmah potom se prijavila na Inin natječaj za zapošljavanje pripravnika, Growww, putem kojeg je kompanija u proteklih osam godina zaposlila više od 600 diplomanata i time postala vodeća kompanija u Hrvatskoj u zapošljavanju mladih. 

"Drago mi je što sam dobila priliku raditi uz bok sa stručnjacima iz Ine i tako dodatno učiti te praktično usavršavati svoje znanje. Nadam se da ću uspjeti ostvariti  sve izazovne poslovne ciljeve, uz vodstvo i pomoć mentora te se kroz program poslovne edukacije pobliže upoznati sa svim djelatnostima kompanije, kao i sa Ininim rafinerijskim postrojenjima i naftno – plinskim pogonima. Stečeno iskustvo doživljavam iznimno vrijednim jer sam bila u prilici upoznati se s potencijalnom budućom radnom sredinom i kolegama na ležerniji način.

Proživjeti se mogla i određena napetost jer baš kao i u pravom poslovnom svijetu imali smo postavljene rokove, od nas su se tražile originalne ideje, ali snažno smo mogle osjetiti i podršku, zajedništvo te iskusiti timski rad, a evo u mojem slučaju i uspjeh", istaknula je Ćuk. Valja napomenuti i da su pobjednice, pa tako i Iva Ćuk, osim novčane nagrade dobile i priliku sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji o energiji s time da su im i tu, dakako, pokriveni troškovi puta, smještaja i kotizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close