Pametno upravljanje gradom jednostavnim klikom na kartu

Autor: Marta Duić , 23. kolovoz 2017. u 08:44
Sva programska rješenja omogućavaju korištenje na tablet ili smartphone uređajima, Foto: PD

Sustav programskih rješenja – pipGIS® tvrtke Promet i prostor omogućuje gradskim vlastima da optimalno i u realnom vremenu upravljaju infrastrukturom i procesima u gradu.

Urbanizacija i globalizacija pred javnu upravu neprekidno postavljaju nove izazove. Kako upravljati sve većim gradskim i prigradskim sredinama, a da se prirodni resursi, vrijeme i novac troše što manje? Kako pri tome voditi računa i o tome da svaka aktivnost ima što manje nepovoljnih utjecaja na okoliš? Odgovor se krije u konceptu pametnih gradova koji podrazumijevaju svrsishodno korištenje podataka generiranih na jednom mjestu i pametno upravljanje procesima funkcioniranja urbanih sredina. Iako se ovakvi trendovi obično vežu za europske metropole, ni u Hrvatskoj više nisu rijetkost, pri čemu se posebno izdvaja grad Karlovac s najcjelovitijim sustavom za pametno upravljanje. Dio zasluga svakako pripada tvrtki Promet i prostor, koja je od 2011. godine posvećena razvoju profesionalnih programskih rješenja u području geoprostornih baza podataka i upravljanju infrastrukturom na područjima jedinica lokalne samouprave.

Neka od rješenja koja dolaze iz tvrtke Promet i prostor omogućavaju da se svaki grad približi konceptu pametnog grada jer je zahvaljujući njihovim rješenjima moguće upravljati prometnom i komunalnom infrastrukturom, javnom rasvjetom, zelenim površinama, prostornim planovima i ostalim sustavima prema zahtjevu krajnjeg korisnika.

Individualna prilagodba

Sustav programskih rješenja – pipGIS® iza kojeg stoji Promet i prostor zapravo se sastoji od 50-ak povezanih modula. Nemaju svi gradovi jednake potrebe, niti svojom infrastrukturom upravljaju na isti način, kao što ni dostupnost svih podataka nije jednaka kod svakog grada, pa su varijante implementacije programskih rješenja prilagođene individualnim potrebama korisnika. Sva programska rješenja razvijena su na najmodernijim web tehnologijama te omogućavaju korištenje na tablet ili smartphone uređajima i dostupna su 24/7, što je važno za sve razine upravljanja i odlučivanja. Uz to, valja napomenuti da su na razvoju programskih proizvoda radili hrvatski stručnjaci koji blisko surađuju s Fakultetom prometnih znanosti i Geodetskim fakultetom u Zagrebu. Iz sustava programskih rješenja posebno se mogu izdvojiti ‘e-ceste’, programsko rješenje namijenjeno vlasniku ili upravitelju cesta kao jedinstvena baza podataka o cestama te kao osnovni sustav za upravljanje i gospodarenje cestama. Upravo je ovo rješenje osvojilo nagradu u kategoriji Pametnija uprava na konferenciji Pametni gradovi – gradovi budućnosti u studenome 2015. godine.

Nadalje, Sustav održavanja komunalne infrastrukture još jedan od istaknutijih programskih rješenja pipGIS®-a, a osnovna svrha mu je upravljanje radovima uključenih u godišnje redovno održavanje javnih površina. Za sve radove koji se vode kroz sustav, dobiva se pregled utrošenog materijala u nekom razdoblju, zatim praćenje vremenskog tijeka promjena te kontrola ispravno odrađenog rada pomoću fotografija situacije na terenu. Za razliku od sličnih rješenja koji uglavnom prate samo iznos radova, ovaj sustav je kompletno integriran u poslovne procese grada te se transparentno u svakom trenutku može vidjeti tko, što i gdje radi za koliko novaca samo jednim klikom na karti. Na taj se način otklanja mogućnost netransparentnog poslovanja i malverzacija unutar grada, naravno za gradove koji su spremni raditi na takav način.

Također, u revolucionarna se rješenja ubraja i snimanje cesta pomoću 360° panoramskog georeferenciranog video zapisa. Iako je unatrag nekoliko godina na tržište izašao Google Street View, njegov su nedostatak neažurirani podaci te manja dostupnost podataka u ruralnim područjima. Iz tvrtke Promet i prostor ističu da su upravo stoga razvili 360° pipGIS® modul koji omogućava snimanje i pregledavanje panoramskih 360° video zapisa u bilo kojem periodu i na bilo kojoj lokaciji dostupnoj automobilom. Rukovanje i pregledavanje tih podataka jednostavno je kao i kod Google Street Viewa i dostupno je na bilo kojem računalu ili mobilnom uređaju.

Brzi povrat investicije

Iznimno korisnim se nameće i Registar nekretnina – ReNe, softversko rješenje napravljeno s ciljem upravljanja nekretninama i s njima povezanom dokumentacijom. Kako navode u tvrtki Promet i prostor, unutar ReNea su ponuđene mogućnosti kao što je evidencija kupoprodajnih ugovora, vođenje povijesti izmjena katastarskih čestica i zemljišno-knjižnog vlasništva, hijerarhijsko vođenje nekretnina kao što su zgrade i stanovi, praćenje promjena na nekretninama i dr., a posebno je aktualan u posljednje vrijeme od kada je u javni diskurs uvedeno pitanje poreza na nekretnine. Osim što je iznimno praktično, ovakvo rješenje olakšava odluku i potencijalnim investitorima koji mogu u nekoliko klikova mišem saznati sve o području za koje se interesiraju.

Još jedna od važnih prednosti pipGIS® programskih rješenja očituje se i u upravljanju kriznim situacijama. Posebno se korisnima pokazuju u slučajevima, primjerice, opasnosti od poplava koje nisu rijetkost na širem karlovačkom području. Informacija je poslana dovoljno rano odnosno prije proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplava, tako da se razmjerima štete može upravljati i prevenirati, umjesto tek sanirati.

Valja istaknuti da je uz ovako transparentan sustav uvelike olakšano planiranje i provođenje aktivnosti vezanih za upravljanje gradom, dok se početna investicija isplati već u nekoliko mjeseci višestruko postignutim uštedama. Efikasno rješavanje problema pomoću geoinformacijske tehnologije u konačnici se kreira prostor za inovacije, a pametna javna uprava prvi je korak u tom smjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close