Pametni spremnici štede novac građana

Autor: Marta Duić , 11. studeni 2015. u 09:13
BigBelly spremnici dobro se uklapaju u okoliš

Osim što ulice čine čišćim, BigBelly kante za otpad smanjuju operativne troškove do 75 posto.

Živimo u vrijeme najvećih migracija u ljudskoj povijesti, Sve više i više ljudi napušta predgrađa i ruralne zajednice i seli se u gradove.

Prema izvješću UN-a iz 2014. godine očekuje se da će urbane sredine činiti 70 posto svjetske populacije do 2050. godine, u odnosu na trenutnih 54 posto. Kako bi se što bolje pripremile za to, vlade su fokusirane na tehnološke inovacije za poboljšanje infrastrukture i usluga. Tvrtka za gospodarenje otpadom Bigbelly rasporedila je 'pametne' kante za smeće, uključujući recikliranje i kompostiranje otpatke, u više od 1500 gradova širom svijeta.

"Ovo je nova era za gradove koji uključuje usvajanje hi-tech sustava gospodarenja otpadom koji iskorištava inovativne otpadne spremnike i spojen je u realnom vremenu te se bavi i prikupljanjem i analizom podataka koji će vam pomoći održavanju ulicama čišćima.  Bigbelly čini važan iskorak u poboljšanju kvalitete života građana. Po mom mišljenju lokalne zajednice trebaju imati pravo dobiti na raspolaganje najbolju tehnologiju na svjetskom tržištu kako bi i oni poput svjetskih najnaprednijih gradova uživali u svojim čistim ulicama, parkovima i zelenim površinama", rekao je Gunther Graml, generalni distributer Bigbellyja za Hrvatsku i zemlje bivše Jugoslavije.

 

Gram

Lokalne zajednice trebaju imati pravo dobiti na raspolaganje najbolju tehnologiju na tržištu

Bigbelly sustav uključuje spremnike za otpad koje sadrže ugrađene valjke, što smanjuje volumen otpada, omogućuje recikliranje i poboljšava operativnu učinkovitost i do 80 posto. Važno je naglasiti i da Bigbelly spremnik ima oko 25 puta veći kapacitet od standardnih kanti za javni otpad. 'Pametni' sustav i njegova komunikacija povezani su u 'oblaku' te time obavještava operatore koji se bave prikupljanjem otpada kada je spremnik pun. Ova inovativna platforma je dokazano i učinkovita u smanjenju učestalosti prikupljanja, što zauzvrat smanjuje operativne troškove, koji se inače plaćaju novcem poreznih obveznika, do 75 posto. Vizija Bigbelly Solar tima je transformirati trenutnu situaciju na javnim prostorima u čišću, ljepšu i sigurniju okolinu.

"Bigbelly sustav je budućnost upravljanja otpadom i recikliranjem na javim prostorima u Hrvatskoj. Osim uštede novca, pomoći će očuvanju čistog okoliša i prirodnih ljepota na kojima se, većim dijelom, zasniva i domaća turistička djelatnost. Svojim karakteristikama Bigbelly Solar može zagarantirati još veće zadovoljstvo stanovnicima Hrvatske, ali i njezinim mnogobrojnim posjetiteljima, i što je vrlo važno, hrvatske gradove upisati na kartu svjetskih 'pametnih gradova', zaključuje Graml. 

Komentirajte prvi

New Report

Close