Pametni senzori koji čuvaju okoliš i štede novac komunalcima

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. rujan 2016. u 22:01
Foto:

Smart Waste senzori prate popunjenost kontejnera za otpad i javljaju kada ih treba doći isprazniti.

Kako je gospodarenje otpadom, temeljeno na uvažavanju načela zaštite okoliša, na globaloj razini postavljeno kao jedan od primarnih ciljeva ne iznenađuje što i hrvatska metropola nastoji slijediti takve pozitivne trendove. Jedan od najnovijih primjera suradnja je Hrvatskog Telekoma i zagrebačke Čistoće čega je rezultat pametni nadzor za sakupljanje otpada.

U sklopu te inicijative Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća u suradnji s Hrvatskim Telekomom i EcoMobilom, posljednjih nekoliko mjeseci na području grada Zagreba provode projekt pametnog upravljanja odvoza otpada na javnim površinama, koji već donosi značajne rezultate u upravljanju resursima poduzeća.

Zbog ubrzanog razvoja tehnologije i novih mogućnosti prikupljanja i korištenja podataka koje ona nudi, sve više gradova prepoznaje brojne prednosti različitih pametnih rješenja, koja dovode do efikasnijeg upravljanja resursima, dok građanima olakšavaju njihovu svakodnevnicu. Postojeće javne usluge u gradovima, poput parkinga, javne rasvjete, javnog prijevoza, sigurnosti i zbrinjavanja otpada moderniziraju se, a razvijaju se i novi servisi poput sustava stanica za punjenje elektro vozila, kontrole kvalitete zraka, bežičnog pristupa internetu, analitike prometa i turizma i slično.

Tako je zadnjih pola godine podružnica Čistoća Zagrebačkog holdinga d.o.o. u suradnji s Hrvatskim Telekomom počela testirati pametan nadzor za sakupljanje otpada, što je već pokazalo odlične rezultate.

Riječ je o nekoliko kontejnera za plastiku, koji su opremljeni posebnim Smart Waste senzorima, koji služe za praćenje popunjenosti kontejnera za otpad kako bi se građanima pružila najbolja moguća usluga u skladu sa njihovim stvarnim potrebama i navikama te kako bi se optimiziralo poslovanje. 

Smart Waste senzori predviđeni su za ugradnju u sve tipove kontejnera, neovisno o njihovom kapacitetu i vrsti otpada koji se u njih odlaže, a podaci o popunjenosti se bežičnim putem (GPRS) prenose na server i trenutno su dostupni za pregled putem EcoMobile programske aplikacije. Osim toga, prema unaprijed definiranim graničnim vrijednostima popunjenosti sustav automatski šalje i upozorenja na SMS ili E-mail.

Zahvaljujući takvom senzorskom sustavu, manji su troškovi za gorivo jer senzor javlja kad je kontejner pun odnosno prazan.
“Sustav senzora u prvom dijelu testnog perioda pokazao se pouzdanim. Smanjio se broj prepunjenih spremnika, broj prijeđenih kilometara vozila koja prazne otpad i zabilježile uštede na troškovima sustava. Građanima je pružena brža i kvalitetnija usluga te neometano korištenje spremnika. U sljedećem razdoblju planira se testiranje dodatnog smanjenja troškova opsluživanja sustava spremnika”, poručuju iz Čistoće iz Zagrebačkog holdinga.

Senzori prate i obrađuju zabilježene razine popunjenosti kontejnera i prosječno trajanje njihova punjenja. Zbog te mogućnosti pametnog planiranja, nema više sati koji bi se gubili u praznom hodu i nepotrebnoj vožnji do polupraznih ili praznih kontejnera.
Na taj način smanjit će se broj odvoza, kao i radnih sati djelatnika što će dovesti do optimizacije poslovanja, a smanjuje se i emisija CO2 i doprinosi očuvanju okoliša. 
Pametno upravljanje otpadom sve se više prepoznaje kao rješenje koje je nužno primijeniti u što većem broju gradova diljem Hrvatske i svijeta, jer se na taj način poboljšava kvaliteta komunalne usluge koju dobiva građanin, ostvaruju uštede te doprinosi čišćem gradskom zraku.

Komentirajte prvi

New Report

Close