Pametni mislili na prilike, ne na rizike

Autor: Saša Paparella, Ana Maria Filipović Grčić , 11. studeni 2015. u 22:01
Daan Roosegaarde, nizozemski inovator i dizajner/ G.Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnici Graza i Eindhovena otkrili tajne uspjeha pametnih urbanih rješenja, a nizozemska veleposlanica poručila Hrvatima kako ne smiju misliti da to i ovdje nije moguće.

Prezentacijama koje su održali gradonačelnik Graza Siegfried Nagl, gradonačelnik Eindhovena Rob van Gijzel te nizozemski umjetnik i inovator Daan Roosegaarde, u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Linsinski počela je konferencija Pametni gradovi, međunarodni skup u organizaciji Poslovnog dnevnika. Pozdravnu riječ održala je Ellen Berends, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH.

"Nemojte samo reći da je svo što ćete ovdje čuti lijepo, ali nije moguće u vašoj zemlji. Moguće je svuda u svijetu, a vi morate samo učiti iz naših pogrešaka. Usredotočite se na prilike, a ne na rizike", poručila je hrvatskoj publici. Gradonačelnik Eindhovena Rob van Gijzel opisao je put uspjeha koji je prošao taj grad s 800.000 stanovnika. "Do sredine 90-ih nismo imali ništa osim Philipsa. Kad se proizvodnja počela prebacivati u zemlje s jeftinijom radnom snagom, odjednom je 30.000 ljudi ostalo bez posla. Prognoziralo se da će grad bankrotirati i da se nikada više nećemo oporaviti. Srećom, moj prethodnik odlučio je reorganizirati grad i uspio privući stručnjake za nove tehnologije.

Eindhoven je 2011. proglašen najinteligentnijim gradom na svijetu, u njemu se svaka četiri sata registrira neki patent", pohvalio se van Gijzel te je istaknuo da se do tog rezultata došlo suradnjom lokalnih vlasti, europskih fondova i velikih kompanija. Gradonačelnik Graza Siegfried Nagl ispričao je kako je drugi po veličini austrijski grad prošao put od teške industrije do društva znanja i zelene tehnologije. Danas proizvodi više energije nego što može potrošiti, a rijeka koja je nekoć dijelila grad sada je iskorištena za proizvodnju električne energije. Graz puno truda ulaže u razvoj prometa, pa nakon što su uveli maksimalna poboljašnja u javnom prometu razmišljaju i o drugim rješenjima poput žičara i gondola.

"Mi smo globalni pioniri u uporabi biogoriva i pokušavamo maksimalno iskoristiti naše resurse", rekao je Nagl. Rami Avidan, direktor M2M rješenja za Tele 2, pokazao je da taj operater nije samo pružatelj fiksnih i mobilnih telefonskih usluga u devet zemalja s 13,6 milijuna korisnika, već i vizionarska kompanija koji mijenja poslovanje i pogled na svijet. Zahvaljujući razvoju M2M i B2B tehnologija dizajnirani su proizvodi poput Tunstall sistema kućnih alarma koji pomaže starijim građanima da odgode odlazak u domove za starije i nemoćne jer im ulijeva sigurnost u vlastitom domu. Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, istaknuo je da Jaska neprekidno ulaže u infrastrukturu i sustavno radi na promicanju malog poduzetništva, a sve uz povećanu brigu o okolišu.

Titulom dobitnika brojnih nagrada, od kojih su one EK samo dio priče, taj se grad okitio zahvaljujući ulaganjima u nove tehnologije, i to pod motom: kod nas je budućnost već počela. Branko Ferek Jambrek, voditelj odjela e-pošta unutar Hrvatske pošte, predstavio je novi servis kao modernizirani identitet Pošte s odlikama inovativnih digitalnih usluga: e-brzojava, evo tv digitalne TV, plaćanja računa, e-shopa i mogućnosti slanja fotografija u obliku razglednica. Aleksandra Čilić, nečalnica odjela za zaštitu okoliša u FZOEU, istaknula je u svojoj prezentaciji da je kvalitetno gospodarenje otpadom velika prilika za gospodarstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close