Pametni gradovi su puno kompleksniji od povezanih računala i gadgeta

Autor: Borivoje Dokler , 10. listopad 2016. u 22:00
Nenad Raca, direktor Aduro ideje

Potreba za informatičkom podrškom ponajprije leži u činjenici da se svakim danom stvaraju ogromne količine novih podataka koje treba adekvatno prikupiti, analizirati i pohraniti.

Iako većina hrvatskih građana posjeduje osobna računala i više uređaja kojima se povezuju na internet, naši gradovi su još dosta udaljeni od pojma 'smart city'. Po uzoru na informatički naprednije europske i svjetske zemlje, i kod nas se kreće u projekte kojima bi se kroz digitalnu reformu olakšalo poslovanje i svakodnevica svim stanovnicima.

Zajedno do inovativnih rješenja 
Setcor, domaći brand koji pomoću informatičkih sustava pojednostavljuje poslovne procese i bitno smanjuje troškove, pretvara javnu upravu hrvatskih gradova u učinkovite i precizne pružatelje kvalitetnih usluga. Potreba za informatičkom podrškom ponajprije leži u činjenici da se svakim danom stvaraju ogromne količine novih podataka koje treba adekvatno prikupiti, analizirati i pohraniti.Pomoću cloud tehnologije svaki grad može napredovati i ujedno uštedjeti. Uspješna priča već je zaživjela u Novskoj gdje su gradski vijećnici upotrebom tableta ostvarili znatne financijske i ekološke uštede i korist, tvrde u Setcoru. 

Umrežena gradska infrastruktura
Pristup podacima u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta, u samom je početku umanjio troškove za 10.000 kuna, a radi se na uvođenju i drugih korisnih opcija. Primjerice, upotrebom DMS sustava se može digitalizirati i pohraniti kompletna dokumentacija, te se prethodno kategorizirati. "U projekt Smart City smo se uključili jer umrežena gradska infrastruktura i usluge usmjerene prema korisniku znatno utječu na porast kvalitete života i iznimno potiču gospodarski rast. Upotreba pametnih mreža, uvođenje ICT tehnologija, Internet of Things… Sve to vodi prema smanjenju onečišćenja okoliša, povećanju energetske učinkovitosti, poboljšanju komunikacije, visokoj kvaliteti obrazovanja i eksploziji kreativnosti", kazao je Nenad Raca, direktor Aduro Ideje koja uz tvrtke ItSoft i Hema čine brand Setcor.

Komentirajte prvi

New Report

Close