Pametna mreža za efikasnije upravljanje

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2015. u 22:01
'Internet of Things' omogućuje efikasnije upravljanje izvorima energije/FOTOLIA

SAP ulaže velike resurse u razvoj pametne mreže i uređaja koji će igrati veliku ulogu u novoj svjetskoj energetskoj politici.

Prema izvještaju američke znanstvene agencije (US Science agency) koji je nedavno prenio britanski lista The Guardian, 2015. bi mogla srušiti rekord kao najtoplija godina u povijesti.

Sami smo mogli posvjedočiti porastu temperature i toplinskom valu koji je zapuhnuo Hrvatsku tijekom ljeta. Te činjenice snažno govore u prilog onima koji tvrde da se ljudsko društvo nalazi na prekretnici i da je potrebno hitno zaustaviti globalno zatopljenje. Upravo je to bila glavna tema velike UN-ove konferencije o klimi koja je 2009. okupila predstavnike 176 zemalja s ciljem da se postave konkretni ciljevi. Najvažniji je smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2020. za 25 do 40 posto u odnosu na 1990. Time se želi obuzdati rast temperature zraka na 1,5 do 2 stupnja Celzijusa na koje se čovječanstvo može prilagoditi bez većih posljedica na čovječanstvo. Stručnjaci upozoravaju da je temperatura zraka u proteklom razdoblju porasla za nekih 0,8 stupnjeva i da nam je ostalo još 1,2 stupnja prije nego se probije dogovorena granica koja može ozbiljno ugroziti uvjete za život na Zemlji.

 

1,2stupnja

Celzijusa još smije porasti temperatura na Zemlji, a onda će se ozbiljno ugroziti uvjeti za život

Energija iz obnovljivih izvora najprihvatljiviji je odgovor na probleme globalnog zagrijavanja, ali da bi se riješili određeni problemi s uključivanjem tih izvora u energetsku mrežu potrebno je stvari riješiti na tehnološkoj razini. Uključiti obnovljive izvore energije u mrežu znači imati više manjih generatora električne energije što utječe na fluktuaciju u isporuci. To može čak utjecati na povećanje korištenja električne energije. Potreban je drugačiji način upravljanja s manjim izvorima energije i njihovim uključivanjem u sustav napajanja električnom energijom. Tu na scenu stupa tehnologija i ideja pametne mreže. Pametna mreža je sustav koji uključuje veći broj operativnih i energetskih mjera koje uključuju pametne mjerače, aplikacije, obnovljive izvore energije i resurse za energetsku efikasnost.

Cilj je povezati što više izvora energije i potrošače na jednu veliku mrežu kojom bi se moglo efikasnije upravljati. Sustav za upravljanje izvorima energije i njihovim uključivanjem u električnu mrežu igra veliku ulogu u kontroli proizvodnje i potrošnje energije i omogućuje da se uključi veći broj obnovljivih izvora. Najvažniji obnovljivi izvori su sunce i vjetar. Nažalost oni ne proizvode uvijek istu količinu energije već ovise o prirodnim uvjetima što znači da će isporuka energije koja ulazi u sustav biti promjenjiva. Kao što je istaknuto to može negativno utjecati na stabilnost ukupnog sustava i potrebu za dodatnim izvorima energije što u konačnici povećava troškove. S obzirom da se na prirodne uvjete ne može utjecati potrebno je bolje kontrolirati potražnju. Nekad bi to bio problem, ali danas je to realnost uz pomoć Internet of Things.

No da bi se pametni uređaji mogli iskoristiti za povećanu uporabu čiste energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta. Veliki vjetroagregati i solarna polja su vezana s centrima za kontrolu. Pritom neprekidno šalju podatke koji mjere izvedbu i efikasnost turbina ili ploča. Sve više proizvođača digitalizira uređaje ugrađujući u njih čipove koji skupljaju i procjenjuju podatke te na temelju njih automatiziraju proces. Tu ogromnu količinu podataka se prati i obrađuje u stvaranom vremenu na SAP HANA platformi kako bi se isporuka energije automatski optimizirala u bilo kojem trenutku ovisno o vremenskim i drugim uvjetima. Sve više se u kućanstva ugrađuju pametni mjerači koji prikupljaju veliku količinu podataka. Oni prikazuju koliko energije i koliko vremena troši svaki pojedini uređaju.

Ujedno omogućuju kontrolu električnih aparata uz pomoć aplikacija. Primjerice moguće je kontrolirati temperaturu frižidera i tako utjecati na količinu energije koju troši. Povezivanjem pametnih proizvođača i potrošača energije moguće je stvoriti sustav koji će na pametan, efikasan, način koristiti čiste izvore energije i utjecati na promjenu klimatskih uvjeta i života na Zemlji. SAP ulaže velike resurse u razvoj pametne mreže i uređaja koji će igrati veliku ulogu u novoj svjetskoj energetskoj politici. Pozicija globalnog lidera u pružanju IT podrške za proizvođače i distributere električne energije pritom ima veliku važnost. Ako se gleda 50 najvećih svjetskih energetskih kompanije, njih 45 koriste SAP u poslovanju. Više od 4.200 energetskih kompanija u 123 zemlje koriste SAP-ova inovativna rješenja. 

Hrvatska se ozbiljno priprema za pametnu energiju

Priprema domaćih rješenja koja donose dodanu vrijednost
Energetske inicijative u Planu 2020+ povezane su kroz SET (Strategic Energy Technology Plan) sa strateškim temama kao što su pametne mreže, održiva nuklearna energija, električna vozila, pametni transport i logistika, pametni gradovi, pametne zgrade, energetska učinkovitost i tome slično. Republika Hrvatska također se ozbiljno priprema za svoju budućnosti vezano uz pametnu energiju i to ne samo iz perspektive uporabe pametnih i povezanih uređaja, nego i kroz perspektivu ostvarenja domaćih rješenja koja donose dodanu vrijednost u veliku mrežu upravljanja energijom.

Specijalizirane institucije za tehnološku suradnju i transfer znanja 
Energetska budućnost istraživat će se i razvijati u okviru obnovljivih izvora energije, tehnologija i pripadnih uređaja, izgradnju tehnologija i uređaja koji su sukladni s okolinom u kojoj se nalaze ali i novih, učinkovitih mreža i energetskih sustava. Već danas su pripadne industrije, mahom elektroenergetske ali i sve više ICT industrije i rješenja u ovom sektoru izrazito izvozno orijentirane, gdje je ukupni izvoz prošlih godina bio na godišnjoj razini od preko 3 milijarde kuna. Budućnost također izgleda odlično, jer postoji cijeli niz dokazanih znanstvenih institucija i proizvodnih pogona koji se upravo bave – pametnom energijom, a planira se otvaranje i cijelog niza potpornih specijaliziranih institucija kao što je CEKOM Centar kompetencija za napredno upravljanje energijom, inteligentne usluge i tehnologiju, trenutno projekt u okviru rada Hrvatskog klastera konkurentnosti ICT, gdje je KONČAR INEM nositelj projekta.

SAP već godinama značajno investira u budućnost
U rad centra kompetencija uključuju se sa svojim istraživačkim projektima svi zainteresirani, a oblici jakih tehnoloških suradnji te transfera znanja i istraživanja su od posebne važnosti, gdje, na primjer, SAP Innovation Centri može prenijeti tehnološke inovacije i pomoći u stvaranju inovativnih rješenja dok SAP Co-Innovation Lab program potpomaže razradu i nastajanje zajedničkih ideja u različitim segmentima, a posebno u "Green" segmentima industrije i poslovanja. SAP već godinama značajno investira u budućnost, te prati energetski segment posebno u SAP Innovation Centru u Potsdamu te unutar programa u Hasso Plattner Institutu.

Komentirajte prvi

New Report

Close