Pametan dom za jednostavniji život, veće uštede i bolju budućnost

Autor: Marta Duić , 27. kolovoz 2015. u 22:01
Tvrtke ABB, Bosch, Cisco i LG razvijaju softversku platformu koja će omogućiti komunikaciju različitim uređajima

Korisnici koji će željeti imati automatizirani nadzor nad svojim uređajima u stambenim zgradama više neće morati birati između različitih tehnologija.

Tvrtke ABB, Bosch, Cisco i LG uspostavile su konzorcij koji će pružiti softverske platforme za pametne domove.

Prema memorandumu koji su potpisali krajem listopada 2013.godine, tvrtke namjeravaju razvijati otvorenu arhitekturu za razmjenu podataka. Softverska platforma će omogućiti različitim uređajima i uslugama da zajednički rade i međusobno razmjenjuju informacije. Distribucija te aplikacije će biti omogućena i korisnicima što će omogućiti da aparati i uređaji napravljeni od različitih proizvođača budu dio kućne automatizacije, sigurnosti, zdravstva i zabavnih sadržaja.

Zajednička platforma poput ove nije bila dostupna korisnicima do sada što je velik izazov iza aplikacije i za uređaje poput jednostavnih prekidača za svjetlo, motoriziranih roleta, perilica rublja, multimedijske opreme, smartphonea i tableta – da komuniciraju jedni s drugima ili jednostavno razmjenjuju podatke preko interneta na standardizirani način. Zajednička platforma je još jedan korak prema 'internet of things' u vašem domu u kojem će biti umreženi fizički objekti.

"Uvedimo naše domove u svijet interneta. Otvoreni standard za razmjenu podataka su osnova za to. U isto vrijeme, naše inovativne i korisne usluge mogu poboljšati kvalitetu života u vašim domovima u budućnosti, i dopuštaju nam da koristimo energiju učinkovito, sigurno i udobno, kako u našim domovima tako i u našim automobilima", poručio je dr. Stefan Hartung, član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH.

Softverska platforma namijenjena je da bi se stvorili standardi dostupni svim proizvođačima, razvijateljima softvera i usluga. Namjera je da se ujedine različite usluge u područjima kao što su upravljanje energijom, sigurnosne tehnologije i potrošačka elektronika. To će omogućiti nove poslovne modele poput razvijanja softvera na različitim razinama – primjerice moći će se razvijati različite aplikacije za ta područja. A u budućnosti, krajnji korisnici koji žele imati automatizirani nadzor nad svojim elektroničkiim uređajima u stambenim zgradama više neće morati birati između različitih tehnologija.

 

4tvrtke

dogovorile su razvoj otvorene arhitekture za razmjenu podataka

Kompatibilnost uređaja
Zahvaljujući senzorima i softveru pametne kuće će primjerice biti u mogućnosti povezati prozore s informacijama o vremenskim prognozama na internetu te tako ih zatvoriti i spustiti rolete prije početka oluje. Također za vrijeme godišnjih odmora, kontrole mogu uključiti svjetla nasumce kako bi odvratila pažnja provalnicima. Ako se aktivira senzor pokreta, pametna kuća može upozoriti sigurnosne službe i pružiti video stream na vlasnikovom smartphoneu. Sve te navedene aplikacije su već danas moguće i lako ostvarive. Međutim, svaka od njih zahtijeva vlastito tehničko rješenje, a ta razna rješenja nisu uvijek kompatibilna jedna s drugima. ABB, Bosch, Cisco i LG namjeravaju razviti zajednički jezik koji omogućuje aparatima međusobnu komunikaciju.

Pod standardima koje konzorcij namjerava uspostaviti, i koji će biti na raspolaganju svim proizvođačima, aparati će biti povezani s kućnim pristupnikom, koji će i sam će biti spojen na internet i softverske platforme. Na taj način, usluge različitih pružatelja usluga može međusobno funkcionirati. U budućnosti, svatko tko kupi novi hladnjak, stroj za pranje rublja ili neku drugu vrstu električnih uređaja koja sadrži potvrdu Konzorcija kompatibilnosti može očekivati da će uređaj komunicirati i biti u skladu s drugim uređajima u njihovoj pametnoj kući. Nakon što su se razvili ovi otvoreni standardi, cilj tvrtki je da ovi kompatibilni uređaji međusobnu komunikaciju ostvaruju preko radijskih mreža kao što su WiFi, ZigBee i drugim žičanim vezama poput KNX. Središnja upravljačka jedinica u zgradi upravlja svim pojedinačnim uređajima, a stvara im sigurnu internetsku vezu.

Svaka kontrolna jedinica može obavljati ovu funkciju, bez obzira na proizvođača, pod uvjetom da jedinica radi na softver koji zadovoljava relevantne standarde. Nezavisni razvijen softver može programirati nove aplikacije koje omogućuju da se središnji upravljački uređaj, grijanje i klimatizacija, te električni aparati u cijeloj zgradi mogu kontrolirati preko interneta. Softverska platforma je napravljena tako da bi se osiguralo da samo ovlaštene osobe mogu pristupiti funkcijama u bilo kojoj pametnoj kući. Pojam 'pametan dom ili kuća' se koristi za opisivanje objekata čiji su uređaji povezani jedni s drugima, a time i nude svojim korisnicima nove funkcije i usluge. U većini slučajeva time se može daljinski upravljati putem interneta.

Daljinsko upravljanje putem interneta
Izrazi 'pametne kuće', 'pametno življenje' i 'e-home' ponekad se također koristi za opisivanje istog tog pojma. Bez obzira na izraz koji se koristi, smisao je isti. Jedna od prednosti takvog povezivanja u pametnim kućama je učinkovito korištenje energije koje je važno pitanje naše budućnost. Primjerice, ako cijene energije budu dostupne na internetu, kuća može reagirati automatski i pokriti svoje potrebe što je ekonomičnije moguće i to bez da njihovi stanari moraju išta raditi. Perilica može npr. početi raditi kada je struja jeftina. Još jedno ključno pitanje pametnih kuća je sigurnost koju možete ostvariti kroz funkcije kao što su praćenje stanja.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close