Pada prodaja televizora, novi hit pametni telefoni

Autor: Antonija Alar , 04. rujan 2015. u 13:47
Prodaja pametnih telefona ove će godine izvući tržište elektronike

Uređaji koji se mogu međusobno umrežiti i povezati s internetom bit će i jedna od atrakcija sajma IFA u Berlinu.

Najveći europski sajam radijske i komunikacijske tehnologije IFA počinje već ovaj petak u Berlinu. Ove godine, na šestodnevnom sajmu, bit će više od 1500 izlagača.

Na sajmu će izlagači zapravo predstaviti prošlogodišnje trendove, samo u poboljšanom i naprednijem ruhu.  Tanki televizori ogromnih ekrana, pametni telefoni, pametni satovi, samo su neke od digitalija koje će biti predstavljene na sajmu. Uređaji koji se mogu međusobno umrežiti i povezati s internetom bit će jedna od atrakcija sajma.

Današnji filmovi i glazba dolaze preko interneta, a samo 18 posto uređaja ne može biti umreženo međusobno i komunicirati preko interneta, prenosi Deutsche Welle. Samo ove godine, ponuđači glazbe iz mreže zabilježili su porast od 60 posto. Iako je televizor i dalje najkorišteniji uređaj zabavne elektronike, prodaja onih s tankim ekranom pala je za 16 i pol posto. 

 

25milijuna

pametnih telefona kupit će Nijemci do kraja godine

Rast za Božić
"Prva polovica 2015. bila je lošija, nego što smo predvidjeli. Znali smo da nećemo imati svjetsko nogometno prvenstvo, ali ipak nismo predvidjeli minus od 9,3 posto", izjavio je Hans-Joachim Kamp, predsjednik nadzornog odbora tvrtke GFU Consumer und Home-Electronics GmbH, tvrdi Deutsche Welle.No, Analitičari iz tehnološke branše procijenju, da bi ukoliko prodaja poraste za vrijeme Božića, ukupan pad prometa mogao biti svega jedan posto. Iako je prodaja televizora, laptopa i tableta pala u drugi plan, sve veća potražnja za pametnim telefonima izvući će ovogodišnji promet. Samo u prvoj polovici ove godine u Njemačkoj, prodano je više od 11 milijuna mobilnih telefona, a procjenjuje se da bi do kraja godine ta brojka mogla doseći 25 milijuna.

Što ni ne čudi s obzirom na prednosti novih naprednijih pametnih telefona, jer osim što su nadopunjeni prijenosnim kompjutorskim sustavima i veličine od četiri inča, možete ga povezati i s pametnim satom. Kamp kaže kako to nije obična novotarija, nego je jako korisno i da su korisnici koji ga imaju jako zadovoljni njegovim mogućnostima,. "Prije godinu dana nismo smatrali da je to moguće, ali ove godine je već prodano više od milijun i pol tih satova.", komentirao je Kamp za Deutsche Welle.Kamp je istaknuo da se IFA održava u stvarno idealnom trenutku jer kaže da se tvrtka najviše prihoduje trećem i četvrtom tromjesečju godine jer su tada potrošači skloniji robi visoke kvalitete. 

Bijela tehnika
Također smatra kako su na IFA-i zastupljeni svi najvažniji proizvođači te dodaje – "Tko nije na sajmu, to će osjetiti kod svog udjela na tržištu."Osim tehnoloških igračaka jedan dio izložbenog prostora popunjavat će i bijela tehnika – perilice rublja, hladnjaci i sve ono što treba jednom domaćinstvu. Danas, u odabiru bijele tehnike jednu od najvećih uloga igra štednja energije, i to zato što je svaki treći Nijemac spreman zamijeniti svoj stari uređaj novim koji manje troši. Naravno, i sve više kućanskih aparata je priključeno na Internet. U pametnim kućama nalaze se domaćinstva kojima se upravlja putem aplikacija i pametnih telefona, a robot usisavač brine se za čistoću vašeg doma i kada vas nema kod kuće. Ono što Nijemce stvarno brine je sigurnost podataka u mreži te su tu pothitno potrebna uvjerljiva rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close