Ovoga ljeta polijeće prvi dron-taksi, ali ima jedan veliki nedostatak

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2017. u 12:13
Foto: Thinkstock

Konstruktori su predvidjeli da se pri kvaru pogonskog sustava može sigurno i lagano sama spustiti na tlo.

Kineska tvrtka Ehang za koju se čulo zbog konstruiranja malog Ghostdrone drona, na prošlogodišnjem CES 2016 sajmu u Las Vegasu predstavila je prvi quadcopter u potpuno funkcionalnom stanju koji je u stanju prevoziti ljude.

Kineska tvrtka je na sajmu otkrila podatak da bi se leteći taksi u komercijalnoj prodaji trebao naći tijekom ove godine, a cijena će mu iznositi između 200 i 300 tisuća dolara, odnosno 1,4 i 2,1 milijuna kuna. A nakon Las Vegasa kompletna priča seli i komercijalizira se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dužnosnici Dubaija na nedavno održanoj konferenciji za novinare najavili su da će prvi putnički dron taksi početi s letovima ovoga ljeta.

Kako piše Novi list, Ehang 184 ima osam propelera i za pogon koristi struju, odnosno elektromotore. U zraku može ostati 23 minuta i poletjeti do visine 3.300 metara. U kabinu može stati samo jedna osoba, što je veliki nedostatak. Stručnjaci smatraju da će proći godine dok ne bude spreman za komercijalnu upotrebu, ali kineska tvrtka ne misli tako i najavljuje praktična testiranja u američkoj Arizoni jer leteći taksi želi pretvoriti u svakodnevni osobni gradski prijevoz, što podsjeća na davnu ideju o letećim autima.

A da je letjelica vrlo sigurna, konstruktori su predvidjeli da se pri kvaru pogonskog sustava može sigurno i lagano sama spustiti na tlo. Taksi dron može biti upravljan na daljinu ili programiran da automatski slijedi unaprijed određeni plan leta. Putnici će moći pozvati dron na određenu lokaciju, ući u njega i vrlo jednostavno na ekranu unijeti svoje odredište. Svi letovi će biti daljinski nadzirani putem 4G bežične mreže.

Komentirajte prvi

New Report

Close