Ovo su strateški tehnološki trendovi za 2014.

Autor: T-blog , 16. travanj 2014. u 17:18
Slika je preuzeta s T-bloga

Gartner je objavio listu deset udarnih koporativnih tehnoloških trendova koji će obilježiti 2014. godinu.

Piše: T-blog

Gartner je objavio listu deset udarnih koporativnih tehnoloških trendova koji će obilježiti 2014. godinu. Svaka od navedenih strateških tehnologija imat će značajan utjecaj na IT industriju kroz naredne tri godine.

Neke su već u širokoj primjeni, druge tek ulaze u strateške planove korporacija ali u narednim će godinama biti nezaobilazne. Četiri su glavna nova momenta društvenomrežni, mobilni, oblak te podatkovni.

1. Mobilna raznolikost
Do 2018. će godine na radnim mjestima obitavati raznovrsni uređaji pod različitim operativnim sustavima kroz koje će korisnički podaci biti dostupni uvijek i posvuda. Posljedica je toga dvostruka ili čak trostruka količina “mobilnih” radnika, što će dodatno napregnuti IT odjele.

2. Mobilne aplikacije
Kroz 2014. godinu HTML5 će postati uobičajeno okruženje za razvoj korporativnih aplikacija. Gartnerovi analitičari savjetuju stavljanje naglaska na kreiranje bogatog multimedijalnoga sučelja sa glasovnom podrškom. Mobilne će aplikacije biti sve brojnije na štetu “standardnih”, pisanih za stolna računala.

3. Internet svega
Internet se širi iznad PC-ja i mobilnih uređaja sve do terenske opreme i svakodnevnih “pomagala” poput automobila i televizija. Novi informacijski sustav obuhvatat će upravljanje, monetiziranje, operativu te širenje a primjenjivat će se na “četiri interneta”: ljude, stvari, informacije te lokacije.

4. Hibridni oblak i IT kao upravitelj servisa
Spajanje osobnoga i vanjskih servisa u oblaku postaje imperativ. Korporacije će oblikovati “hibridne” oblake kako bi zadovoljili privatne i poslovne potrebe zaposlenika. IT službe će
servisirati obje potrebe, a razvijanje web-arhitekture dopustit će stvaranje fleksibilnih sustava.

5. Arhitektura oblak/klijent
Mijenja se model oblak/klijent. Klijent je kompleksna aplikacija na uređaju spojenome na Internet, a poslužitelj “drži” više aplikacijskih servisa. Oblak je kontrolna točka. Sama aplikacija na klijentu može biti nativna ili web-aplikacija. Upravo će ove zadnje dominirati budući da ih je lako prilagoditi za svaku platformu. Sve snažniji mobilni uređaji te cijena širokopojasnoga interneta ponegdje će minimizirati usluge oblaka na račun moćnijega klijenta na mobilnome uređaju.

6. Osobni oblak
Osobni oblak označit će micanje fokusa sa samoga uređaja prema servisu. Specifikacije samoga uređaja neće biti bitne za rad. Korisnik će raditi na mnoštu različitih platformi, od kojih je PC tek jedna. Njegovu će središnju ulogu preuzeti oblak.

7. Softverski definirano “sve”
Softverski definirano “sve” (Software Defined Anything, SDx) kolektivni je naziv za standardizaciju programabilne infrastrukture i interoperabilnost različitih podatkovnih centara koju će diktirati automatizacija poslovanja i “dizanje u oblak”. Pod SDx spadaju i razne inicijative kakve su OpenStack, OpenFlow, Open Compute Project ili Open Rack. Softverski će se definirati mreže (SDN), podatkovni centri (SDDC), pohrana podataka (SDS) te infrastruktura (SDI)..

8. IT na razini weba
Najveći davatelji usluga oblaka poput Amazona, Googlea ili Facebooka pokazuju u kojem će smjeru ići privatni oblaci velikih korporacija. Gartner ovaj model naziva “Web-scale IT”. Kada se on primijeni, podatkovni će centri biti dizajnirani tako da budu što štedljiviji i učinkovitiji, a unutar same korporacije “krojiti” će se vlastiti poslužitelji, mreže te pohrana podataka.

9. Pametni strojevi
Do 2020. godine će procvasti era “pametnih strojeva” koji će biti posve svjesni konteksta i služiti će kao osobni asistenti, savjetnici te osobni vozači. Era pametnih strojeva označit će prekretnicu u IT-ju, budući da će računala preuzimati poslove koji su donedavno bili namijenjeni isključivo ljudima.

10. 3-D printanje
Svjetska isporuka 3D printera narast će za 75 posto kroz 2014. godinu, a do 2015. će se udvostručiti. Trend korištenja 3D printera sve je popularniji, a na tržištu će se naći široka lepeza uređaja velikoga raspona cijena. Njima će se štedjeti na dizajnu, izradi prototipa i proizvodnji maloga opsega.

Komentirajte prvi

New Report

Close