Ovo je najveća IT tvrtka regije po prihodu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 13:46
Ilustracija

Najveća kompanija Adriatic regije iz sektora informatičke tehnologije (IT) po prihodu ostvarenom u 2011. godini ostala je zagrebačka M San Grupa.

Najveća kompanija Adriatic regije iz sektora informatičke tehnologije (IT) po prihodu ostvarenom u 2011. godini ostala je zagrebačka M San Grupa, s ostvarenih 246 milijuna eura, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koje konzultantska tvrtka IDC Adriatics priprema treću godinu zaredom.

Adriatic regija u ovom istraživanju obuhvaća IT tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije, a istraživanje je pokazalo kako je sto najvećih IT tvrtki po prihodu u toj regiji prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 2,53 milijarde eura te su zapošljavali nešto više od 13 tisuća radnika.

U odnosu na godinu prije, njihovi su ukupni prihodi povećani za 2,2 posto, dok je istodobno broj zaposlenih smanjen za 1,4 posto. Najveća kompanija po prihodu, navode iz IDC Adriatics, ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 246 milijuna eura prihoda, a među prvih pet su još i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, IBM i regionalni sistem integrator S&T Group.

Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2010. godini, navode iz IDC Adriatics, vodeće kompanije u regije ostvarile su skromno povećanje prihoda i u prošloj godini. No, dodaju, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća "snažno variraju, odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja".

Promatrano prema pojedinačnim kategorijama unutar IT sektora, u kategoriji regionalnih i lokalnih informatičkih tvrtki, pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije ostale su, kao i godinu ranije, ComTrade Group, S&T Group i Asseco SEE, dok je na četvrto mjesto uskočio hrvatski Combis.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, dok ljestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

Komentirajte prvi

New Report

Close