Ove godine bit će dobro samo prodavačima hardvera

Autor: Bernard Ivezić , 18. travanj 2013. u 18:45
U IDC Adriaticsu prve osjetnije znakove oporavka domaćeg IT tržišta očekuju tek iduće godine/FOTOLIA

Pada udio domaće potražnje za softverom i IT uslugama, a što izravno pogađa domaće IT proizvođače, dok će prodavači hardvera koji su uglavnom uvoznici imati rast.

Prethodne četiri krizne godine slomile su pravila igre na hrvatskom IT tržištu, koje je išlo prema povećanju potražnje za softverom i IT uslugama, a sada u 2013. agencija IDC Adriatics očekuje da će jedini dobitnici biti prodavači hardvera.

Strukturna kriza
Boris Žitnik, direktor IDC-a Adriatics kaže da su dva proizvoda od kojih se očekuje da će biti glavni generatori rasta na domaćem IT tržištu pametni mobiteli i tableti."Prvi osjetni oporavak domaćeg IT tržišta predviđamo za 2014. godinu i to zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju", ističe Žitnik.Pojašnjava da su dominacija i rast potražnje za hardverom karakteristike informatički nerazvijenih tržišta i dugoročno su vrlo opasni. Kaže da je riječ o strukturalnom problemu, jer upravo su softver i IT usluge područja zbog kojih je IT jedna od svega četiri industrije u Hrvatskoj koje stvaraju najveću dodanu vrijednost. Navodi da je u 2008. udio IT usluga u ukupnom IT tržištu u Hrvatskoj bio je 35 posto, godinu kasnije pao je na 31 posto, a sad se vidi da pada i dalje, jer je lani iznosio 30 posto. Ističe da je to tragedija za hrvatsku IT industriju."Jedino softver i IT usluge imaju veće profitne marže i značajniji udio domaće proizvodnje, pa njihov pad znači da domaće IT razvojne tvrtke, koje žele izvoziti, neće imati oslonac na domaćem terenu", pojašnjava Žitnik. To bi se moglo odraziti na broj zaposlenih i investicije domaćih IT proizvođača, ali i na imitiranje IT multinacionalki te rasprodaju stranicima. Prethodne dvije godine IT multinacionalke svoja su regionalna sjedišta premjestile iz Zagreba prema Beogradu i Sofiji te rezale plaće i broj zaposlenih.

Svakome ponešto
Žitnik pokušava biti optimističan pa ističe pojavu i širenje softverskih startupa okrenutih izvozu. Uz to, vrijednost IT tržišta u 2012. prikazao je u dolarima, eurima i kunama, a ovisno u kojoj se valuti gleda može se izvesti drukčiji zaključak.U kunama je hrvatsko IT tržište, koje obuhvaća prodaju domaćih i stranih IT tvrtki na području Hrvatske te time ne uključuje izvoz domaćih IT tvrtki, imalo nula posto rasta na 6,16 milijardi kuna. U eurima je hrvatsko IT tržište poraslo za 0,1 posto na 827 milijuna eura, a u dolarima palo za 8,6 posto na 1,05 mlrd. dolara.

Jedini u plusu

Traže se pametni telefoni i mrežna oprema

U Hrvatskoj je lani prodano pametnih mobitela za 859,5 milijuna kuna i tableta za 135,4 milijuna kuna, a u ovoj godini IDC Adriatics navodi da se očekuje daljnji rast tog tržišta. Istraživanje pokazuje da se u Hrvatskoj pametnih mobitela kupuje gotovo u jednakoj vrijednosti kao i osobnih računala, a kad se zbroji prodaja pametnih mobitela i tableta onda je vrijednost prodaje identična. Jedino što im parira je mrežna oprema.

Komentirajte prvi

New Report

Close