Ova aplikacija Europske komisije pomoći će vam da prestanete pušiti

Autor: Agencija VLM , 13. travanj 2015. u 13:54
Foto: Thinkstock

Aplikacija korisnika vodi kroz pet faza prestanka pušenja.

U Hrvatskoj se prvi put provodi dugogodišnja inicijativa "Ex-smokers are Unstoppable" (bivši pušači su nezaustavljivi), u sklopu koje je Europska komisija razvila i aplikaciju iCoach čija je zadaća da mladima između 24 i 35 godina pomogne da prestanu pušiti. Riječ je o "digitalnom zdravstvenom treneru" koji je dostupan na stolnim računalima i kao mobilna aplikacija za operativne sustave Android i Appleov iOS na jeziku svake članice Europske unije.

Aplikacija korisnika vodi kroz pet faza prestanka pušenja, prati koliko je korisnik dnevno popušio cigareta, predlaže korisniku da ostavi cigarete kod kuće kada mora ići obaviti neku kraću obavezu i slično.

– Iz našeg istraživanja o promjeni modela ponašanja zaključili smo da moramo put do prestanka pušenja razbiti na manje faze, s među-ciljevima koji se mogu jednostavno postizati, kako bi na koncu došli do životnog stila bez duhanskog dima. Usmjeriti se samo na krajnji cilj najčešće je nepremostiv zadatak –  rekao je Steven De Peuter iz tvrtke BrandNewHealth, partnera koji je razvio platformu iCoach.

– Moderni pristup u inicijativi Europske komisije zaslužuje iznimnu podršku, a s obzirom da smo među razvijenijim EU članicama u korištenju prednosti informacijske-komunikacijske tehnologije, vjerujem da će i interes za aplikaciju biti velik te pomoći pušačima da žive zdravije, a time posredno i umanjiti posljedice pušenja i troškove na hrvatski zdravstveni sustav – rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Komentirajte prvi

New Report

Close