Otvorene prve punionice za električne automobile na području grada Splita

Autor: Marta Duić , 31. srpanj 2015. u 12:00
Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja pustio je u rad prvu punionicu u Zračnoj luci Split

Hrvatski Telekom je u sklopu projekta e-mobility dosad s partnerima otvorio devet punionica, a uskoro otvara i desetu u Gospiću.

Hrvatski Telekom je u Splitsko-dalmatinskoj županiji otvorio pet punionica za električna vozila.

Jedna se nalazi u Zračnoj luci Split, dvije su smještene ispred splitskih hotela Park i Cornaro, jedna je kod šoping centra City Centra One, dok je peta smještena pored Aparthotela Miramare u Makarskoj. I u Rijeci, u sklopu ulazne etaže novootvorene garaže Zagrad 2, otvorene su četiri nove HT-ove punionice. Na njima se uz  četiri električna automobila istovremeno mogu puniti i dva električna mopeda ili bicikla, u vremenu punjenja 30 do 120 minuta za 30 do 80 posto napunjenosti baterije. Tijekom kolovoza punjenje baterija bit će besplatno, kao što će biti besplatan i parking u garaži dok punjenje traje. Dvije punionice su samostojeće, dok su druge dvije montirane direktno na zid. Svi punjači su opremljeni čitačem kartica za autorizaciju, dok su punionice montirane na zid opremljene PIN KOD tipkovnicom putem ekrana osjetljivog na dodir te 4,5 metra dugačkim priključnim kabelom za vozilo.

U Splitu je dogovoreno da Hrvatski Telekom, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i projektnim partnerima, svim korisnicima električnih vozila omogućava besplatan pristup punionicama na području Splitsko-dalmatinske županije do 1. ožujka 2016. godine. HT je prepoznao inicijativu Splitsko-dalmatinske županije u konceptu razvoja infrastrukture za veću upotrebu električnih vozila što je rezultiralo izgradnjom punionica. Otvorenje punionica u Splitsko-dalmatinskoj županiji omogućeno je uz pomoć Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije, koji u okviru međunarodnog EU IPA projekta INTERMODAL ima za cilj promovirati intermodalnost na tom području kroz kreiranje pilotne mreže intermodalnih čvorišta.

Inače, taj projekt predviđa provedbu zajedničkih aktivnosti usmjerenih na identificiranje najbolje metode za poticanje učinkovitosti lokalnih sustava prijevoza prema potrebama uključenih područja. Projekt radi na intermodalnim i održivim prijevoznim modelima kako bi se dodatno potaknuo turizam tih područja, a osnovni cilj projekta je da se iskoriste mogućnosti koje nudi intermodalnosti u promicanju turizma u zemljama s pogledom na Jadransko more. ˝Na ovaj način promičemo eMobilnost i izgradnju javne infrastrukture punionica za e-vozila čime želimo povezati cijelu Županiju, a kroz e-platformu priključiti se europskoj mreži punionica. Potaknuti subvencijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sve je više hrvatskih građana zainteresirano za nabavku električnih vozila, a kako bi se odgovorilo na rastući interes i potrebe kako za naše građane, tako i za potrebe turizma, Županija se odlučila na ovu pilot aktivnost˝, istaknuo je župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja.

Uloga Hrvatskog Telekoma je da razvija ICT eko sustav koji omogućuje vrhunsko korisničko iskustvo korištenja napredne infrastrukture za električna vozila. Dosad je s partnerima, u sklopu projekta e-mobility, otvorio devet punionica u Rijeci, Kaštel Štafiliću, Splitu i Makarskoj te omogućava aktivan pristup prema 25 javno dostupnih punionica u deset hrvatskih gradova. Uskoro se otvara deseta punionica u Gospiću. 

Kako koristiti punionicu za električne automobile

Personalizirana RFID kartica 

Prvo što trebate jest pronaći trenutno raspoloživu punionicu na www.puni.hr u vašoj neposrednoj blizini. Identifikacijsku RFID karticu možete podići na info pultovima lokacija gdje se nalaze punionice ili uputiti zahtjev na e-mobility@t.ht.hr, nakon čega na kućnu adresu stiže personalizirana RFID kartica. Proces samog punjenja je jednostavan – kabel za punjenje treba umetnuti u vozilo u raspoloživu utičnicu odgovarajućeg tipa. Tada punionica obavještava korisnika na LCD zaslonu da nastavi s identifikacijom prije punjenja. Nakon što RFID kartica prisloni na čitač magnetskih kartica na punionici punjenje započinje na utičnici u koju je umetnut kabel za punjenje. Na LCD zaslonu prikazuje se trenutačni status utičnice na kojoj se vozilo puni. Osim toga, na zaslonu je vidljiva i trenutačna potrošnja električne energije za vrijeme punjenja. Punjenje završava odjavom, odnosno ponovnim prislanjanjem RFID kartice na čitač magnetskih kartica. Ukoliko punjenje ide preko Schuko utičnice korisnik može prekinuti punjenje jednostavnim izvlačenjem kabela iz utičnice. I za one koji zaborave odspojiti kabel postoji rješenje, naime stanica obavještava korisnika na LCD zaslonu na kojemu se pojavljuje upozorenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close