‘Otvorena znanost i slobodan pristup podacima nisu egzotika, već služe razvoju društva’

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2018. u 21:59
U Srcu traju Dani e-infrastrukture/Goran Stanzl/PIXSELL

Konferencija je okupila oko 300 sudionika te oko 170 sudionika radionica.

Druga stručna konferencija Sveučilišnog računalnog centra Srce, pod nazivom "Dani e-infrastrukture" koja je počela u srijedu u Zagrebu, usmjerena je na propitivanje važnosti otvorenosti podataka, infrastrukture, znanosti i obrazovanja. 

U Srcu smo uvjereni da je otvorena znanost i slobodan pristup podacima u službi razvoja društva, a otvorena znanost nije egzotična stvar nego međunarodno priznata pojava, kazao je ravnatelj Srca Zoran Bekić i naglasio da u Hrvatskoj nedostaje strateška procjena uloge informatičkih tehnologija u razvoju visokog obrazovanja.

Konferencija je okupila oko 300 sudionika te oko 170 sudionika radionica, koje će održati 30 predavanja i rasprava u četiri tematska bloka: informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, infrastrukture za napredno računanje i novi alati i tehnologije u obrazovanju. Pozvano predavanje o otvaranje znanosti u svijetu koji počiva na podacima održao je ravnatelj Švicarskog centra za znanost o podacima Olivier Verscheure. 

 

Bekić

Nedostaje nam strateška procjena uloge IT-a u razvoju visokog obrazovanja.

Prednosti otvorene znanosti su brojne i različite, a najočitije su transparentnost i provjerljivost. Prepreke otvorenosti znanosti također su kulturne, tj. način na koji akademska zajednica trenutno nagrađuje istraživače. Istraživači bi trebali odustati od ideje da posjeduju podatke koje proizvode uz pomoć javnih sredstava, kazao je Verscheure. 

Komentirajte prvi

New Report

Close