Otkriće hrvatskog znanstvenika moglo bi dovesti do sigurnijih X-zraka

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2015. u 10:16
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Ti plazmoni, kako se nazivaju ovi valovi, mogli bi kao reakciju proizvesti jak radijacijski impuls čija bi se valna dužina mogla podešavati između ostalog i kao infracrveno svjetlo ili X-zrake.

Tehnologija kojom se dobivaju X-zrake, koje se primjenjuju na različitim rentgenima, ista je već više od stoljeća. No, momčad znanstvenika s MIT-a i iz Singapura na čelu s našim Marinom Soljačićem pronašla je način kojim bi se to moglo promijeniti, piše Večernji list.

Ta nova teorija nije još praktično potvrđena, ali su na temelju nje izrađene simulacije koje pokazuju kako bi na listu grafena, dvodimenzionalnom obliku čistog ugljika, bilo moguće proizvesti valove kada se list podvrgne snopu fotona iz laserske zrake. Ti plazmoni, kako se nazivaju ovi valovi, mogli bi kao reakciju proizvesti jak radijacijski impuls čija bi se valna dužina mogla podešavati između ostalog i kao infracrveno svjetlo ili X-zrake. Ta bi radijacija bila vrlo nalik laserskoj zraci. To bi omogućilo, potvrđuju znanstvenici u tekstu MIT-ova priopćenja, sigurnije X-zrake koje bi imale manje radijacije.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close