Digitalni ključ: Napravili mobilnu aplikaciju za otključavanje vrata putem mobitela

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. travanj 2017. u 12:01
Softveri su integrirani u 200 hotela/ FOTOLIA

Za projekt i koncept ‘Mobilni hotel – Digitalni ključ’ Intersoft je prošle godine Hrvatska turistička zajednice nominirala za inovaciju godine.

Intersoft Technologies pulska je IT tvrtka osnovana 2011. godine koja se bavi izradom informatičkih sustava te aplikacija za turistički i poslovni sektor, s naglaskom na uvođenje inovacija u navedena područja.

Trenutno osamdeset posto prihoda ostvaruju u Italiji, a u bliskoj budućnosti planiraju tržište širiti i na druge europske zemlje. Najavio je to Dean Verbanac, vlasnik Intersofta i jedan od pulskih poduzetnika koji je prepoznao i iskoristio mogućnosti koje lokalni poduzetnički inkubator nudi, u razgovoru za Poslovni dnevnik. Verbanac je inženjer informatike koji se obrazovao u Trstu na fakultetu Università degli studi di Trieste, dok je specijalizaciju završio u Milanu na fakultetu Politecnico di Milano. Profesionalno je iskustvo, kaže, stekao i u inozemstvu i u Hrvatskoj radeći na projektima i sustavima u tehnološki modernom okruženju. Kao trenutni cilj je postavio kreiranje inovativnih IT projekata, s jednostavnom i efikasnom primjenom.  

Upravo tako je Intersoft tvrtka koja okuplja mlade i ambiciozne stručnjake na području informatike, mobilne tehnologije, programiranja, prodaje i marketinga. Svi imaju iskustva u raznovrsnim industrijama koje se kreću od bolničkih sustava, auto industrije, uslužnih te edukativnih djelatnosti te u konačnici i sektora turizma i hotelijerstva. Verbanac kaže da interes prema informatici pokazuje još od srednje škole, nakon čega je vođen željom da s kreativnim projektima nastavi i dalje upisao studij informatike u Trstu i Milanu.

 

Verbanac

IT sektor, kao i svaki sektor s uskom specijalizacijom posla, u Hrvatskoj ima veliki potencijal.

 "Uspješnom realizacijom jednog od projekata javila se i potreba za distribucijom samog proizvoda. Nedugo nakon toga vlastiti biznis jednostavno se nametnuo. U početku sam softver distribuirao putem vlastitog obrta, a kasnije pribavljanjem investicije iz Italije osnovao sam Intersoft Technologies i zaposlio ljude. Kod osnivanja tvrtke bilo je dvojbe treba li tvrtku osnovati u Italiji ili Hrvatskoj, ali računicom početnih startup troškova Hrvatska je ispala povoljnija. Za hrvatsku tvrtku koja se bavi IT-em, a svoje proizvode plasira u Europi ili svijetu poduzetnička klima je sigurno povoljnija, no za ostvariti takvo što potrebno je uložiti iznimne napore i žrtvovati vrijeme. IT sektor, kao i svaki sektor s uskom specijalizacijom posla, u Hrvatskoj ima veliki potencijal", poručio je.

Naveo je i da u planiraju zapošljavanje novog specijaliziranog kadra i širenje tržišta, dok kao najveći dosadašnji kao uspjeh zdvaja podatak kako su njihovih softveri implementirani u više od 200 hotela. Također, ponosni su i na nominaciju Hrvatske turističke zajednice za inovaciju 2016. godine. Radi se o projektu i konceptu Mobilni Hotel – Digitalni ključ gdje gosti hotela putem svojih pametnih telefona mogu otvarati vrata soba i apartmana. Osim velikog dijela poslovanja u turizmu gdje putem 'cross-platform' tehnologije nude kompletnu interakciju gostiju sa svim segmentima hotela i usluga, i to u stvarnom vremenu, prošle su godine za jedan od najvećih lanaca mjenjačnica u Italiji izradili sustav iščitavanja i provjere vjerodostojnosti dokumenata.

 "Što se tiče općeg dojma poduzetničke klime u Hrvatskoj smatram da iako je broj novootvorenih tvrtki u porastu, te se putem razvojnih agencija, gradova, ministarstava i EU fondova nude potpore, s druge strane stoje i politička te ekonomska klima, kao i nameti, članarine, kao što i kompleksnost procesa i birokracije stvara nešto lošiju sliku poduzetništva. Iskreno se nadam da će se stvari u budućnosti poboljšati", dodao je Verbanac.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sad osim ključa. još moram paziti gdje je i mobitel…dok dođem umorna doma…????

koliko gluplje od ovoga je još moguće?

New Report

Close