Osnivanje državnog ICT vijeća ‘zagolicalo’ industriju

Autor: Bernard Ivezić , 14. siječanj 2018. u 22:01
Gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operaterima pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentnosti, kaže Lubura/Robert Anić/PIXSELL

Za državno vijeće, koje u posljednje tri godine nije donijelo značajnije odluke, odjednom se zainteresirala industrija, posebno telekomi.

Vlada je krajem prošlog tjedna osnovala Vijeće za državnu informacijsku infrastrukturu i pobudila živ interes industrije.

Vlada je, naime, nakon lanjske stanke, tek obnovila praksu da se jednom godišnje osnuje to vijeće čiji je inicijalni zadatak bio nadzirati koordinaciju IT projekata u državi, a s vremenom se proširio na razvoj digitalnog društva, zeleno svijetlo za cjenike po kojima cloud usluge nudi APIS IT pa sve do pitanja iz IT sigurnosti u državnoj upravi i digitalne transformacije javnog sektora.

Važan iskorak
Prvi je iz industrije osnivanje novog vijeća pozdravila Udruga Digitalna Hrvatska. Riječ je o novoj udruzi koju su osnovali Uber, Tele2, Dok-ing i M+ groupe, a kojoj su se pridružili HUB385, Bellabeat, STEMI, Hangar 18 te odvjetničko društvo Tus Novokmet Smrček. Samo društvo pokrenuo je bivši političar, konzultant i telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura.

Udruga u osnivanju vijeća vidi "važan iskorak u stvaranju pogodnog okruženja za razvoj potencijala koji donosi razvoj novih tehnologija". Ističu da će vijeće pratiti i koordinirati razvoj državne optičke infrastrukture, a što operativno vode Odašiljači i veze. Riječ je o izgradnji nove nacionalne optičke infrastrukture koja će spajati gradove i općine, a za koju je EU odobrila 101,4 milijuna eura, i oko koje su Vlada s jedne i HT s druge bili u sukobu. "Gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operaterima pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentnosti i tržišnog natjecanja", kaže Lubura.

Glas operatera
Odluku o osnivanju vijeća potom je pozdravio i Vipnet. U Vipnetu navode da vjeruju da će novoosnovano Vijeće prepoznati nužnost što brže izgradnje nacionalne optičke infrastrukture. "S obzirom na to da 70 posto Hrvatske pokriva ruralni prostor, ta infrastruktura je uz Okvirni nacionalni program za razvoj pristupne infrastrukture, ključan faktor za smanjenje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske", ističu u Vipnetu.

Iz Hrvatskog telekoma poručuju da pozdravljaju svaku inicijativu koja ide u smjeru razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture, što u konačnici može rezultirati većom dostupnošću širokopojasnog interneta za što veći broj korisnika. Ističu da je HT najveći privatni investitor u Hrvatskoj te da kontinuirano ulaže u infrastrukturu i tehnologiju.  "U protekle četiri godine u to smo područje investirali preko šest milijardi kuna, što čini protuvrijednost izgradnje tri Pelješka mosta, odnosno autoceste Zagreb – Rijeka. Zahvaljujući takvim investicijama, HT će do 2020. sam realizirati 70 posto ciljeva Digitalne agende 2020 za Hrvatsku.

Međutim, smatramo kako bi za sagledavanje šire slike i sveukupnog razvoja infrastrukture u rad Vijeća trebali biti uključeni predstavnici privatnog sektora kao i telekomunikacijskih operatora", zaključuju u HT-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close