Osim što gradove čini učinkovitijim i održivim, tehnologija potiče i ravnopravnost

Autor: Ivan Tominac , 18. listopad 2018. u 22:00
EU je španjolsku regiju izabrao kao međunarodnu referentnu točku za razvoj pametnih rješenja

U Murciji je tehnologija bazirana na tri sektora urbanog rasta: ekonomska konkurentnost, socijalna kohezija i održivost okoliša.

Španjolska regija Murcia je, s više od 3000 sunčanih sati godišnje, poznata po blagom vremenu, a jedna od stvari koje ih ističu su i slikovite plaže koje osim za uživanje, služe i kao lječilišta.

Nositelj je visokog obrazovanja na tom području, a danas pruža dom za gotovo 44.000 stanovnika što pozitivno djeluje na reputaciju grada odmičući se od percepcije tek mjesta za lokalno stanovništvo. Međutim to nije jedino po čemu žele da ih pamte, odabrani su i kao međunarodna referentna točka od strane EU, a tome je pridonijela izgradnja inteligentnog urbanističkog modela. 

Dio su inicijative "Horizon 2020" koju vodi Europska komisija, a ovu inicijativu zbog mogućnost razmjene znanja gradonačelnik José Ballesta naziva "inovativnim projektom koji služi kao primjer suradnje i razmjene najboljih praksi među partnerima". Iako danas vlada borba za prestiž, pozitivna stremljenja unutar regije rezultat su i stava gradonačelnika koji smatra da tehnologija osim što gradove čini učinkovitijima i održivima, stvara i ravnopravnost. Kao što je već poznato pametne tehnologije nemaju svrhu ako ih ljudi ne znaju koristiti, a da je to zbilja tako shvatili su i u Marciji.

Njihov koncept orijentiran je građanima koje nastoje staviti u središte društvenog i urbanog razvoja. Njihove tehnologije bazirane su na tri sektora urbanog rasta, a to su ekonomska konkurentnost, socijalna kohezija i održivost okoliša, a danas se mogu pohvaliti pametnom vladom, pametnim alatima i pametnom mobilnošću. Kako bi gradsko vijeće bilo dostupnije građanima, a njihove odluke što transparentnije odlučili su se za promicanje koncepta koji inicira suradljivost građana i vladajućih.

Murcia je pokrenula prototip u obliku platforme za sudjelovanje pod nazivom TuMurcia. Građani tako na lakši način mogu širiti ideje za poboljšanje gradskih situacija, sudjelovati u izravnim razgovorima s vijećem i signalizirati incidente u gradu, a sve to kroz nekoliko klikova na svojim mobilnim uređajima. Senzori i uređaji širom grada prikupljaju informacije o svemu, od rasvjete do parkiranja i onečišćenja, a s tim realnim podacima grad može uštedjeti energiju i činiti mjesto ugodnijim za život.

Grad mora biti prilagođen svima, pa i osobama koje prakticiraju drugačiju vrstu mobilnosti. Poboljšavajući svoj sustav javnog prijevoza i odnos između vozača, pješaka i biciklista, kako bi podržao održivo putovanje, grad je stavio stalke za prijevoz bicikla na autobuse i otvorio autobusne staze za bicikliste, uz uključivanje električnih vozila. Jednostavnim koracima, od transparentnosti vlade do otvaranja autobusnih traka za bicikliste, Murcia razvija pametni grad i potiče druge ljude širom svijeta da učine isto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close