Odgođeno lansiranje Oriona

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2014. u 16:01
Foto: Reuters

Lansiranje je odgođeno za 7,05 sati u petak po lokalnom vremenu.

Lansiranje bespilotne svemirske kapsule Orion iz Kennedyjeva svemirskog centra u Cape Canaveralu, kojim je trebalo početi novo doba u istraživanju svemira, odgođeno je za 24 sata, objavila je NASA.

Pokusni let Oriona, koji bi trebao utrti put eventualnom prevoženju ljudi na Mars, prvo je bio onemogućen jakim vjetrom a kad su se stvorili vremenski uvjeti nastali su problemi sa zatvaranjem ventila za tekući vodik.

Lansiranje je odgođeno za 7,05 sati u petak po lokalnom vremenu (13,05 minuta po srednjoeuropskom vremenu).

Pokusni let trajat će oko četiri i pol sata i uključit će dva kruga oko Zemlje. Prvi će biti u niskoj orbiti između 185 i 888 kilometara iznad naših glava. U drugom će motori rakete biti ponovo upaljeni i Orion će poletjeli 5800 kilometara duboko u svemir.

Četiri sata nakon lansiranja motori će se ponovo pokrenuti na deset sekundi kako bi Orion krenuo prema Zemlji. Jedna od najkritičnijih faza leta bit će u trenutku prolaska kapsule gornjim slojem Zemljine atmosfere pri brzini od 32.000 kilometara na sat.

Kontrola leta će tada izgubiti kontakt s Orionom na dvije i pol minute jer će se oko kapsule stvoriti užarena plazma i blokirati signal. U tom trenutku kapsula će se zagrijati na 2200 stupnjeva Celzija.

Bude li sve u redu, Orion će slobodnim padom nastaviti prema Zemlji, a usporavat će ga tri golema padobrana. Kapsula bi trebala "pljusnuti" u Tihi ocean pokraj obale meksičkog poluotoka Donja California u 17.29 po srednjoeuropskom vremenu. Orion će potom pokupiti brod američke ratne mornarice i prevesti ga na kopno.

Komentirajte prvi

New Report

Close