Od ljeta u trgovinama 3D printeri hrane

Autor: Bernard Ivezić , 09. siječanj 2014. u 19:00
Na CES-u je predstavljen i lonac koji se može povezati s pametnim telefonom/REUTERS

Američka tvrtka 3D Systems na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavila je dva modela ChefJet 3D printera hrane za 28 i 56 tisuća kuna.

Hamburger, vegetarijanska zamjena za meso, tjestenina, kukuruzni čips, pizza, čokolada, gumeni bomboni i kolači samo su neka od jela koja se od sada mogu printati pomoću računala i 3D printera.

Na najvećem sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu najviše su pažnje zaokupili prva dva modela koja imaju certifikate i mogu se početi svakodnevno koristiti u kuhinji.Američka tvrtka 3D Systems predstavila je dva modela ChefJet printera za 28 i 56 tisuća kuna od kojih jeftiniji printa monokromatsku hranu s jednim okusom, a onaj skuplji u bojama i s različitim okusima. Uz njih dolazi i softver te digitalna kuharica.Liz Von Hasseln, kreativna direktorica prehrambenih proizvoda 3D Systemsa kaže da u drugoj polovici godine kreću s prodajom certificiranih 3D printera hrane."Više nego ikad prije postali smo vrlo kreativni u pripremi hrane i zato je pravi trenutak da pekarima i kuharima ponudimo tehnologiju koja će im omogućiti još veću kreativnost", tvrdi Von Hasseln.

Dodaje da će se na meniju tako moći naći slastice od čokolade s okusima kakaa, vanilije, trešnje, mente, jabuke i lubenice, a koje će se moći printati u raznim oblicima, pa i kao 3D kopije naručitelja.Tvrtka iz Barcelone Natural Machines planira pak sredinom godine predstaviti Foodini, prvi 3D printer za pizze koji će se prodavati za 7500 kuna i bit će namijenjen kućanstvima. Foodini pak ima širu upotrebu, jer se s njim može printati i druge vrste tijesta pa čak i meso. Naime, testiran je i za printanje hamburgera, kolača i čokolade. Hranu printa istiskujući sadržaj ampule s određenom namjernicom spiralno jedan po jedan nivo.Rosa Avellaneda, suosnivačica tvrtke Natural Machines kaže da su na ideju da bi 3D printanje hrane moglo biti isplativo došli tako što su izračunali da trošak namjernica čini tek petinu cijene finalnog proizvoda. "Cilj nam je prodavati ampule a namjernicama i okusima, a tržište na koje najviše ciljamo odnosi se na kolače i druge slastice" pojašnjavaa Avellaneda.

S druge strane, ChefJet iz 3D Systemsa slatkiše printa tako što prvo oblikuje sloj šečera s određenim okusom, a zatim ga stvrdnjava premazujući ga vodom. Skuplji model koristi pri tome i različite boje i okuse pa se tako mogu isprintati ne samo table čokolade već i primjerice rubikon kocke pa čak i čokoladni vrtni patuljci i drugi ukrasi za torte.Za 26,6 tisuća kuna već se može kupiti Choc Ctreator V1 3D printer čokolade koji proizvodi britanska tvrtka Choc Edge. No, razne industrije pa tako i svemirska imaju veliki apetit za novu 3D tehnologiju. NASA je tako sredinom prošle godine kroz program poticanja transfera inovacija iz znanosti u gospodarstvo dodjelila 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava inženjeru tvrtke Systems and Materials Research Corporation (SMRC) Anjanu Contractoru. On je razvio ideju sintetizatora hrane koji koristi 3D printing tehnologiju, a koja će se moći koristiti na letu za Mars. Pojašnjava da je primjena te tehnologije iznimno široka."I ekonomisti se slažu da postojeći način distribucije hrane ne može adekvatno opskrbljivati buduću zemaljsku populaciju od 12 milijardi ljudi", zaključuje Contractor.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Po mnogim portalima vrlo često vidim iste vijesti..da nisu možda preprintane 🙂

Nije da tu nema novosti, ima itekako ali koliko se meni čini način pripremanja hrane se ne mijenja…nije rijetko da netko marketinški eksploatira određenu riječ…u ovom slučaju printanje….a u biti i dalje se koriste isti procesi…

Osobno najveće mogućnosti vidim baš kod slatkiša jer tu veliku ulogu igra oblikovanje…
Negdje sam čitao da su određeni degustatori izjavili da je hrana OK….ja to čitam da nije baš neka…jer u pripremi hrane uvijek ima eksperimentiranja, individualnosti…i nije sve u sastojcima već i u tome kako se peče….okruženje također igra ulogu…

No da na trenutak zamislimo da će ovaj proizvod od svih nas napraviti kuhare (iako to mnogi već gotovi proizvodi omogućavaju) nisu mi jasni ovi ekonomisiti

Opet ostaje problem distribucije sirovine….a meni se čini da se na tom polju ide prema monopolizaciji…

New Report

Close