Očekuje se rekordan pad isporuka osobnih računala u 2013.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2013. u 14:40
Thinkstock

Prodaja PC-ja smanjit će se ove godine 10,1 posto, procjenjuje IDC prema današnjem izvješću BBC-ja. Dosad su očekivali 9,7-postotni pad.

Očekuje se da će ove godine globalne isporuke osobnih računala zabilježiti najveći pad u povijesti praćenja tog pokazatelja, pokazuje istraživanje tvrtke International Data Corporation (IDC).

Prodaja PC-ja smanjit će se ove godine 10,1 posto, procjenjuje IDC prema današnjem izvješću BBC-ja. Dosad su očekivali 9,7-postotni pad.

Prodaja pada već šest tromjesečja zaredom a pritišću je ponajprije sve popularniji tableti i pametni telefoni.

"Možda je glavni razlog za zabrinutost kada je u pitanju buduća potražnja za osobnim računalima što zapravo i nema razloga za zamjenu postojećeg računalnog sustava", upozorava u priopćenju viši znanstveni analitičar IDC-a Jay Chou.

Pad prodaje nastavit će se i iduće godine, iako nešto sporijim ritmom, procjenjuju u IDC-u.

Još u srpnju kompanija je očekivala kakvo-takvo poboljšanje u drugoj polovici godine ali su u međuvremenu promijenili mišljenje.

Objasnili su da je zanimanje za osobna računala i dalje ograničeno "pa nema previše naznaka pozitivnog rasta, ako se izuzme zamjena postojećih sustava".

Jedino i ključno područje na kojima se bilježio rast bila su do sada tržišta u razvoju, gdje je u međuvremenu prema IDC-ovim spoznajama također počeo slabiti interes i isporuke će vjerojatno zabilježiti pad na početku iduće godine.

Istraživačka tvrtka Gartner objavila je ove godine da veća dostupnost cjenovno povoljnih Android tableta počinje privlačiti potrošače na tržištima u razvoju koji su odlučili kupiti prvi takav uređaj, što koči prodaju osobnih računala.

Komentirajte prvi

New Report

Close