Očekuje se nastavak pozitivnih trendova

Foto: Marko Lukunić / Pixsell Foto: Marko Lukunić / Pixsell

"HAKOM će se i dalje zalagati za kvalitetnu i konkurentsku utakmicu."

Sva tržišta koja regulira HAKOM - poštansko, željezničko i elektroničkih komunikacija - ove bi godine trebala ostvariti još bolje rezultate od lanjskih, koji su bili odlični, a to znači i nastavak ulaganja te bolje iskorištenje sredstava iz EU fondova, ocjena je predsjednika Vijeća HAKOM-a Dražena Lučića na 5. Danima tržišta. “U 2017. smo zabilježili rekordna ulaganja svih operatora na svim tržištima koja HAKOM regulira, i telekomunikacija, i pošte, i željeznice, a u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova, od porasta gustoće tzv. brzog interneta, do porasta kvalitete svih usluga za korisnike i njihovu još bolju zaštitu”, kazao je Lučić.

Osvrnuvši se na medijske objave da je u Hrvatskoj internet znatno sporiji nego drugdje u EU, ustvrdio je da to nije točno, jer je sada u fiksnim mrežama svaki peti priključak na brzinama od 30 Mbps i više, a pitanje je koliko to ljudi koristi i koliko su za to spremni platiti. Naznačio je i da su prihodi lani rasli na sva tri tržišta, pa i u telekomunikacijama, uz zadržavanje visoke dobiti unatoč ukidanju roaminga. Najavio je da HAKOM za to tržište priprema prijedlog strategije o oslobađanju druge digitalne dividende, što je, kazao je, važno za uvođenje mreža pete generacije 5G, koja se u svijetu naveliko već testira. Za poštansko tržište naglasio je da ovisi o e-trgovini, koja je u porastu i činila je u 2017. udjel od 40 posto u ukupnom prihodu na tom tržištu, dok je za željeznicu istaknuo rast teretnog prometa, kao i da njezin razvoj ovisi o intermodalnosti, koji spaja praktički sve vrste prijevoza. “HAKOM će se i dalje zalagati za kvalitetnu i konkurentsku utakmicu na sva tri tržišta uz konzultacije i usuglašavanje regulative s EU”, istaknuo je Lučić.      

Komentari (5)
 • Kirin
  Kirin 21:31 20.1.2018.

  Koji samodopadni uhljeb!

 • MrPerfect
  MrPerfect 19:58 20.1.2018.

  Hrvatska je nažalost najreguliranija država u EU što se tiče telekomunikacijskog tržišta. Dodatno, okvirni nacionalni program za razvoj širokopojsnog interneta je napisan katastrofalno. Tri godine prije isteka roka za povlačenja sredstava iz EU fondova mi nemamo još niti jedan projekt,

 • Funky
  Funky 19:22 18.1.2018.

  jos samo pokazite onog prirepka mateka i prva ljiga ljige je tu

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!