Objedinjavanjem više projekata rješava se problem urbanizacije

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. studeni 2015. u 22:00
Smart city koncept za bolji život građana i turista/Grgo Jelavić/PIXSELL

Projektom je povećan standard građana i stimulirano malo i srednje poduzetništvo.

Grad Dubrovnik se na natječaj Poslovnog dnevnika 'Pametni gradovi', u kategoriji Pametnije zajednice, prijavio s projektom Smart City Dubrovnik 2020. Upravo taj projekt proglašen je najboljim, a nagradu je od Johana Bergströma, člana Uprave i glavnog direktora za mrežnu infrastrukturu i IT Tele2 Hrvatska, preuzela Andrea Novaković, direktorica Dubrovačke razvojne agencije (DURA), koja je zajedno s Gradom Dubrovnikom i drugim partnerima provodi projekt.

"Potičemo mlade da ostanu u Dubrovniku i svima dajemo šansu da doprinesu razvoju lokalne zajednice, a nagrada je dokaz da u tome uspijevamo", istaknula je čelnica DURA-e. Projekt Smart City Dubrovnik 2020. namijenjen je saniraju rastućih problema koji su neminovna posljedica urbanizacije i rasta broja stanovništva, uslijed čega dolazi do smanjenja kvalitete života građana. Neke od najčešćih takvih posljedica su, primjerice, gužve u prometu te nedostatak parking mjesta, zagađenje zraka nedovoljni kapaciteti za odvod oborinskih i kanalizacijskih voda itd. Iako je napretkom informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) omogućena optimizacija navedene problematike, praksa je pokazala da je implementacija ICT rješenja jako spora.

Smart City koncept, koji objedinjuje veći broj ICT projekata na razini grada, pokazao je da je i on sam kompleksni sustav koji za sobom povlači novi set problema. Tako se, pri implementaciji ICT-a, javlja problem nedostatka zakonske regulative i smjernica, izostanak koordinacije za plansko izvođenje ICT projekata, zatim manjak lokalnih tvrtki i stručnih osoba za izvedbu ICT projekata, kao i neinformiranost lokalne zajednice o modernim tehničkim mogućnostima, niska uključenost lokalne zajednice te nedostatak financijskih sredstava. U tom kontekstu, Smart City Dubrovnik 2020 zamišljen je kao projekt koji objedinjuje više rješenja i projekata koji se odnose na spomenute probleme. Provodi ga DURA u suradnji s gradom Dubrovnikom, lokalnom zajednicom, udrugama, tvrtkama, sveučilištima, nacionalnim, regionalnim i europskim partnerima. 

 

200LED

svjetiljki postavljeno je na raznim lokacijama u Dubrovniku

Startup Weekend
Odluka za provođenje navedenog projekta temeljena je na iskustvima zemalja na globalnoj razini koji su punom ili djelomičnom implementacijom Smart City koncepta ostvarili izvrsne rezultate u pogledu povećanja energetske učinkovitosti, rasta standarda za građane, smanjenja zagađenja i stimuliranja malog i srednjeg poduzetništva. U sklopu toga su se, treću godinu za redom uspješno održali natjecanje i edukacija pod imenom Startup Weekend.

Riječ je o trodnevnom događaju koji se održava u preko 400 gradova diljem svijeta, s ciljem okupljanja programera, dizajnera, marketinških i PR stručnjaka, te pravnika i startup poduzetnika zbog razmjene ideja, sastavljanja ekipa, izrade proizvoda i pokretanja vlastitog startupa. Najbolje tri ideje bivaju nagrađene poticajem u vidu daljnje edukacije i konzaltinga. Nakon iskustva organiziranja Startup Weekenda, postalo je jasno da se većina startupa bazira na IT rješenjima nakon čega je organizirano natjecanje CityOS Hackathon Dubrovnik 2015, specifično s IT temom – Smart City. CityOS Hackathon Dubrovnik 2015 je okupio oko 30 mladih programera i inženjera u 12 ekipa koji su po završetku natjecanja prezentirali 12 različitih Smart City rješenja. 

Centar robotike
Prva tri rješenja su nagrađena novčanom nagradom, a grad Dubrovnik će financirati implementaciju istih. Osim dvanaest smart city projekata i senzibilizacije javnosti, Hackathon je omogućio uvid u potrebe i želje građana izradom sustava glasovanja za projekte koje je javno dostupno na web stranici projekta.Projekti koji su osvojili prva tri mjesta su trenutno u procesu osnutka tvrtki, koje će potom napravljene prototipe i realizirati u Dubrovniku. Nadalje, udruga FUTURA je u suradnji s DURA-om, gradom Dubrovnikom, Sveučilištem u Dubrovniku, RIT Croatia i drugim partnerima u 2014. organizirala više od 40 radionica programiranja (iOS, Android, C, Python) koje je pohađalo oko 200 djece i odraslih.

Prošle akademske godine pokrenut je projekt 'Centar robotike' (Arduino i Fischertechnik), a osim radionica, konstantno se organiziraju i natjecanja iz programiranja, poput 'Lige programiranja'. Također, već drugu godinu za redom Dubrovnik je bio domaćin regionalnog robotičkog natjecanja 'RoboCup'. Zatim, kao pilot projekt, prva u Europi ugrađena je u parku Luja Šoletića pametna LED svjetiljka s integriranim multifunkcionalnim senzorskim sklopom (senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka). Svrha pametne svjetiljke je testiranje mogućnosti i izrada koncepta integracije u buduća programska online rješenja. 

City high-tech lab
Osim navedenih projekata značajan iskorak napravljen je i po pitanju energetske učinkovitosti, postavljanjem oko 200 LED svjetiljki na raznim lokacijama u Dubrovniku i EE certificiranjem javnih objekata te u vidu poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Ujedno je osnovan Smart City high-tech lab kao laboratorij za razvoj Smart City tehnologija koji je počeo sa radom u svibnju 2015., u prostorijama DURA-e. Trenutno broji 10 mladih inženjera, a predviđeni radni kapacitet iznosi 20 ljudi. Dubrovnik ovime ima priliku postati pametnim gradom, dok bi se Dubrovčanima trebala poboljšati kvaliteta života. Istovremeno, dodatna prednost leži u činjenici da se projekt planira nastaviti i nakon 2020.  

Komentirajte prvi

New Report

Close