Novi IT sustav znatno reže troškove HZMO-a

Autor: Bernard Ivezić , 07. siječanj 2014. u 20:05
LANA će državi godišnje uštedjeti do milijun kuna

Puštena u rad LANA, nova aplikacija za prijavu radnika.

Vlada je nakon godina pričanja o potrebi uvođenja softvera otvorenog koda u državnu upravu, i to zbog ušteda, pustila u rad prvi veliki sustav temeljen na otvorenm kodu LANA.

Riječ je o softveru koji je razvio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a čije održavanje stoji pet do dest puta manje nego dosadašnji sustav za prijavu radnika elektroničkim putem. Naime, održavanje postojećg sustava HZMO stoji više od milijun kuna godišnje, a procjenjuje se da će održavanje LANA-e stajati do 100 do 250 tisuća kuna.LANA ili punim imenom Linija automatske napredne autentifikacije omogućuje prijavu radnika Zavodu elektroničkim putem. Tu jer funkcionalnost imao i prijašnji sustav, koji HZMO koristi zadnjih sedam godina.

No, LANA je sada potpuno integrirana s uslugama e-Hrvatske poput elektroničkog pretinca u koji će građanima stizati sve obavijesti koje im šalje država.Stručnjaci iz branše posebno hvale uspjeh koji je HZMO ostvario po pitanju elektroničkih certifikata koje izdaje Fina, a koji su potrebni za korištenje LANA-e. Naime, Fina je inzistirala na Microsoftovim Windowsima dok se LANA sada može koristiti i s Linuxom i drugim platformama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prvenstveno, autor članka bi trebao biti profesionalniji i “raspitati” se o činjenicama. Neki navodi su netočni, kao što je “izostala” informacija o pravnoj degradaciji sustava, pošto se odustalo od korištenja elektroničkih isprava sukladno Zakonu o elektroničkoj ispravi čime je znatno smanjena pravna pouzdanosti prijave. Ujedno je vjerojatno riječ o firmi iz garaže koja je HZMO-ou prodala nešto “jefitinije”…

Samo je pitanje čija je to firma i kakve reference ima među svojim “klijentima”…

New Report

Close