Nosiva tehnologija opet u modi, a dobar su ‘deal’ i pametni zvučnici

Autor: Bernard Ivezić , 04. rujan 2018. u 22:01
Acer Predator Thronos iznenađujući je 'tron' za igranje, s tri ekrana i bogatom opremom/Ivan Hruškovec/24SATA

Huawei i Amazon osvajaju svojim ‘all-in-one’ uređajima, a Samsung i Sony pokazali su nove mobilne perjanice.

Tehnologija, koja s ovogodišnjeg IFA sajma u Berlinu, najvećeg sajma potrošačke elektronike u Europi, koji traje do srijede, obećava da će se među prvima pojaviti u domovima u Hrvatskoj, i vjerojatno postati prilično raširena, može se nazvati zvučnikom, 4G/wifi routerom ili glasovnim asistentom – Amazonovom Alexom. No, zapravo je riječ o uređaju koji sve to uključuje u jednom. Huawei ga naziva AI Cube i prodaje u kombinaciji pristupom 4G mreži.

Orbi Voice radi to isto, ali tako da pojačava postojeći wifi signal.  S obzirom na to da su pametni zvučnici, koji podržavaju Alexu i Googleov Home, postali standard u SAD-u, očekuje se njihovo ubrzano širenje po Europi. Berlin ove godine daje naslutiti da bi u idućem razdoblju mogao uslijediti ponovni uzlet pametnih satova, ali i nosive tehnologije općenito. Hype, koji kruži oko Appleovog novog sata Apple Watch Series 4, na IFA-i je iskoristio Google predstavivši Google Wear OS.

Riječ je o prerađenom Androidu, koji su dosad kotili različiti proizvođači pametnih satova, a koji sad prati rad srca, podržava različite zdravstvene funkcije, olakšava navigaciju, kvalitetnije surađuje s Googleovim Assistentom, i ono najvažnije, više ne nalikuje na Android. Svoje modele satova na toj platformi već su predstavili Diesel i Casio, uskoro će to učiniti i Qualcomm, dok je Google svoj model u okviru brenda Pixsela odlučio odgoditi za iduću godinu.

 

33 milijuna

piksela ima najveći 8K TV na IFA-i koji je predstavio Samsung

Rastuća potražnja za najmanjim ekranima ni ove godine nije zasjenila onu za onim najvećima. Prodaja velikih ekrana, odnosno televizora, koji su tradicionalno u Europi jako traženi, ove je godine samo postala još malo apsurdnija. Sadržaji za 4K rezoluciju još su vrlo rijetki, a u Berlinu je poplava 8K TV-a. Riječ je o televizorima, koji imaju četiri puta veću rezoluciju od 4K. Najviše pozornosti pobudio je Samsungov 8K QLED od 85-inča model Q900 sastavljen od 33 milijuna piksela. Uređaji koji su na pola puta između satova i televizora po veličini ekrana, pametni mobiteli i tableti, ove su godine bili utopljeni u prosjek s tek dva modela koja su iz toga odskakala.

Prvi je pametni mobitel Sonyjeva Xperia XZ3, koji ima OLED zaslon veličine 6 inča, 19 Mpx kameru odostraga 13 Mpx od naprijed te koristi novi, Android 9 Pie. Drugi model koji se izdvaja je Samsung Galaxy Note 9, koji dolazi s ekranom od 6,4 inča, ima bateriju od 4000 mAh, S pen koja je s njim povezana preko bluetooth i donosi čak 1TB memorije za pohranu podataka. Od laptopa najviše pozornosti pobudio je Lenovo Yoga Book C930. Laptop je to poput knjige.

S jedne strane ekran, a s druge e-ink tipkovnica koja se može koristiti i kao čitač PDF dokumenata. Možda se u budućnosti budu na njemu mogli čitati i sadržaji poput Amazonovog Kindle formata. Jedno od najvećih iznenađenja sajma, iako će se tek vidjeti koliko se brzo može proširiti na tržištu, je gaming tron Acer Predator Thronos koji ima tri monitora od 27 inča i svu opremu da potpuno zaboravite na ovaj svijet i udubite se u voljenu igru.

Nadalje tu je i LG-jev prvi "human-centric" robot, koji uključuje egzoskeleton kojim podržava rad nogu i stoga ima vrlo široku primjenu. Tu je i maska za spavanje koju je razvio Philips, a koja posebnim frekvencijama pomaže kvalitetniji san, zatim popularni Yeti Nano USB desktop mic, koji posebno vole streameri za Twitch, pa i neuobičajeni primjerci nosive tehnologije, poput Tenuta, nosivog masažera za penis.

Komentirajte prvi

New Report

Close