Nositelji ulaganja u brzi internet bit će lokalne samouprave

Autor: Bernard Ivezić , 01. veljača 2015. u 22:00
Hakom će poticati brzi internet kao samostalnu uslugu/FOTOLIA

Primorska županija, grad Krk, i neki drugi već daleko otišli u pripremi dokumentacije.

Telekomunikacijski regulator Hakom planira u 2015. godini potaknuti lokalne samouprave i operatere na investicijski ciklus u brzi internet veći od 200 milijuna eura, doznaje Poslovni dnevnik. Sredstva su osigurana u fondovima EU. Jedan je to od načina na koji regulator želi potaknuti rast investicija u telekom sektoru nakon što su lani, i to prvi put u posljednje četiri godine, one smanjene.

Dražen Lučić, predsjednik Hakoma kaže da bi lokalne samouprave i operateri mogli ove godine povući preko 200 milijuna eura iz fondova EU. "Hakom će isticati pozitivne primjere, pomoći u pripremi tipske dokumentacije za prijavu projekata EU, kako bi olakšali procese i ove godine očekujemo prve pozitivne rezultate", kaže Lučić.

Dodaje da su Primorsko-goranska županija, grad Krk, i neki drugi već daleko otišli u pripremi dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova. Navodi da se za investicije u brzi internet pripremaju i veliki gradovi poput Splita, ali i oni manji poput Korčule. "Najvećima, poput Zagreba, bit će nešto teže dobiti sredstva EU za gradnju infrastrukture, ali ostali su u vrlo dobroj poziciji", naglašava Lučić.

 

Lučić

HAKOM će pomoći u pripremi tipske dokumentacije za EU projekte

Ostvare li se želje Hakoma ova bi godina mogla označiti snažan porast javnih investicija u telekom sektoru gdje su do sada dominirale ulaganja operatera. Lani su sektorske investicije pale ispod 2,41 milijardu kuna, koliko su iznosile u 2013. godini. Razlozi su povećanje nameta za radiofrekvencije, koje je propisalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ali i to što operateri propitkuju investicije u brzi internet zbog nedostatka potražnje za takvim uslugama. Regulator Hakom sam je potvrdio na nedavno održanom Danu tržišta da je potražnja za takvim uslugama uistinu problem.

Lučić pojašnjava da je to djelom zbog gospodarskog stanja, a drugim djelom zbog neodgovarajuće ponude za krajnje korisnike na području cijele Hrvatske. "Ponuda paketa s brzim internetom preko optike ili kabelskog pristupa ograničena je samo na pakete koji kombiniraju i telefoniju i pristup internetu i IPTV", kaže Lučić. Pojašnjava da preko optike i kabla nedostaje ponude brzog interneta kao samostalne usluge. "To je ono što ćemo kao regulator, u suradnji s operatorima, pokušati promijeniti u ovoj godini i to ne samo na optici i kablu već i na bakrenoj mreži s VDSL-om", zaključuje Lučić.

Komentirajte prvi

New Report

Close