Nokia i Alcatel opet razgovaraju o spajanju

Autor: Tomislav Pili , 22. prosinac 2014. u 16:19
Izvršni direktor Nokie Rajeev Suri pokušava osigurati umjeren rast kompanije u narednim godinama

Analitičari smatraju kako su glasine o pregovorima o spajanju logična posljedica tržišnih uvjeta u kojima povoljniji dalekoistočni proizvođači prisiljavaju europske kompanije na konsolidaciju tržišta.

Dva od tri preostala proizvođača telekomunikacijske opreme, finska Nokia i francuski Alcatel-Lucent, obnovili su pregovore o mogućem spajanju, prenosi Reuters navode njemačkih poslovnih medija.

Prema navodima njemačkog magazina Manager koji se poziva na upućene izvore unutar obje kompanije koji su željeli ostati anonimni, razgovori su započeli u jesen, a tema je, osim mogućeg spajanja, bila i mogućnost bliske suradnje između ova dva proizvođača. Tekst njemačkog lista kaže kako bi ovim spajanjem Nokia profitirala jer je Alcatel "jak" u području fiksnih mreža, dok je finska specijalnost mobilna, bežična tehnologija. S druge pak strane, Reutersovi izvori unutar Alcatela tvrde kako nisu upoznati s činjenicom da se održavaju ikakvi razgovori s Fincima.

Obje kompanije odbile su komentirati medijske navode, ali je i to bilo dovoljno da raspiri maštu investitora koji su lansirali Alcatelovu dionicu za preko osam posto na Pariškoj burzi dok je vrijednosnica Nokie poskočila nešto manjih tri posto u Helsinkiju. Inače, priča o povezivanju ova dva proizvođača telekomunikacijske opreme i nije tako nova. Pregovori Alcatela i Nokie događali su se već nekoliko puta u posljednjih nekoliko godina. No, nikad se nije došlo do konkretnijeg rezultata. Posljednji je puta Nokia navodno lani razmatrala povezivanje s Alcatelovim poslovanjem u bežičnim mrežama, što bi finskoj kompaniji donijelo ojačavanje tržišnog udjela u SAD-u i smanjenje zaostatka za tržišnim liderom, švedskim Ericssonom.

 

5,6mlrd.

dolara dobila je Nokia za poslovanje s mobitelima

Nokia je u travnju prodala Microsoftu svoje gubitaško poslovanje s mobitelima za 5,6 milijardi eura, čime je ta čuvena finska kompanija ostala samo u poslovanju s telekomunikacijskim mrežama. Analitičari smatraju kako su priče o pregovorima logična posljedica stanja na tržištu. "Stare glasine su se vratile. Pritisak na konsolidaciju tržišta je očit", komentirao je medijske napise za Reuters Mikael Rautanen, analitičar finskog Inderes Equity Researcha. Konsolidacija tržišta o kojoj priča Rautanen potrebna je jer europskim proizvođačima sve više "za vrat pušu" dalekoistočni proizvođači, ponajprije kineski Huawei. Kako su telekomunikacijski operateri sve više suočeni s padom potražnje za svojim uslugama, nova ulaganja u modernizaciju mreže zahtijevaju sve manje iznose.

Kompanije s cjenovno povoljnijom opremom, poput Huaweia, tu nalaze svoje mjesto pod suncem. Smanjenje profitnih margina i posljedično restrukturiranje poslovanja već su an svojoj koži osjetili zaposlenici i Nokie i Alcatela. Nakon što je u svibnju preuzeo čelnu poziciju, izvršni direktor Nokie Rajeev Suri morao je krenuti u rezanje zaposlenih kako bi Nokiu vratio na staze profitabilnosti. Finska tvrtka traži načine za umjeren godišnji rast dok je Alcatel Lucent fokusiran na restrukturiranje i rezanje troškova te generiranje novčanog toka potrebnog za otplatu dugova.

Glavni izvršni direktor francuske kompanije Michel Combes također je morao – uz prodaju imovine – smanjivati i radnu snagu, ali je očito da investitori cijene njegove pokušaje da kompaniju osovi na stabilnije noge. Naime, od prošle godine, kada je Combes preuzeo kormilo, dionica Alcatela je udvostručila svoju vrijednost. No, pitanje radne snage možda bi se moglo pokazati kao prepreka u dobivanju odobrenja francuske vlade, ako do spajanja uopće i dođe. Naime, analitičari smatraju da vlada u Parizu ne bi pristala na daljnja otpuštanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close