Njemački industrijski divovi traže hrvatsku tehnologiju

Autor: Bernard Ivezić , 09. listopad 2018. u 14:36
Milan Račić i Matija Kopić iz Gideon Brothersa/Igor Kralj/PIXSELL

Gideon Brothers, Sail Router i Tenzor kao polufinalisti natjecanja startupa imaju priliku pokazati što rade.

Čak tri hrvatska startupa, koja razvijaju rješenja za digitalnu transformaciju ušla su u polufinale natjecanja Startup! Germany Industry 4.0 u segmentu mobilnosti i logistike te su sad u Ruhru, gdje se u industrijski najjačoj njemačkoj regiji predstavljaju potencijalnim kupcima, partnerima i investitorima.

Gideon Brothers, Sail Router i Tenzor pet dana obilaze regiju u kojoj su sjedišta niza najvećih industrijskih korporacija na svijetu (u Düsseldorfu Henkel i Metro Cash and Carry, u Essenu Hochtief i Evonik, u Bonnu Deutsch Post, u Duisburgu ThyssenKrupp i Franz Haniel & Cie, u Leverkusenu Bayer i Deutsche Telekom). Milan Račić, suosnivač i voditelj razvoja Gideon Brothersa, koji predstavlja svoj startup na roadshowu kaže da im je velika čast što su ušli među 50 najboljih startupa, tj. njih 17 u mobilnosti i logistici.

"Gideon Brothers uz pomoć pametne automatizacije transformira radno okruženje u industriji. Veselim se što ću podijeliti našu priču s novim ulagačima i klijentima u njemačkoj Ruhrskoj dolini", kaže Račić, koji je u Kanadi radio za Bombardier, a u SAD-u i Njemačkoj za Fairchild Dornier.  Gideon Brothers osječka je R&D tvrtka koju je s Račićem osnovao jedan od najpoznatijih hrvatskih startupaša Matija Kopić. Razvili su vlastitu robotsku platformu za autonomne robote u skladištima i za druge poslove u logistici, ali i drugim industrijama.

Zapošljava 41 inženjera, od čega pet doktora znanosti i 27 magistara, a njihov vizualno-bazirani robotski autonomni sustav koji kombinira deep learning tehnologiju sa stereoskopskim kamerama kako bi stvorio novu, puno jeftiniju robotsku percepciju, već je dobio međunarodne nagrade. "Naš je robot samovozeće vozilo namijenjeno za logistiku i proizvodnju", kaže Račić.

Sail Router je aplikacija koja vlasnicima brodova omogućuje optimizaciju potrošnje goriva. Jedan tanker izgrađen u Hrvatskoj već koristi SailRouter. Dino Mandić, osnivač i direktor SailRoutera tada nam je pojasnio da je to globalno jedino rješenje koje koristi senzor gibanja za prepoznavanje stanja mora na plovidbi te u proračun uračunava detaljne hidrodinamičke značajke broda.

"Od 2013. svi trgovački brodovi imaju obvezu planirati optimalne rute kojima će smanjiti potrošnju goriva kako bi koristili povoljnije vremenske prilike, uračunali utjecaj valova i morskih struja", pojašnjava Mandić koji navodi da globalno tržište trgovačkih brodova čini 49 tisuća brodova dok male i srednje brodarske tvrtke koje imaju 24 tisuće brodova. Tenzor je najmlađi od tri hrvatska igrača, a nedavno je predstavio Orqa FPV.One, videonaočale za proširenu stvarnost kojima se daljinski upravlja dronovima i drugim robotskim vozilima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close