‘Ništa od vrhunske znanosti bez ozbiljnih ulaganja’

Autor: Marina Biluš , 19. rujan 2018. u 22:00
Znanstvenik Igor Štagljar/G. Jelavić/PIXSELL

Dovedite najbolje ljude, dajte im novac i sve će štimati, poručio Igor Štagljar iz Vukovara.

Moramo povećati ulaganje u znanosti, a to može biti dosta jednostavno jer velik novac je moguće povući iz Europske unije.

Poručio je to jučer iz Vukovara globalno renomirani hrvatski znanstvenik s kanadskom adresom Igor Štagljar. On je u tom gradu gostovao na  XVII. Ružičkinim danima, tradicionalnoj manifestaciji u čast vukovarskom nobelovcu Lavoslavu Ružički. Ovogodišnji Ružičkini dani otvoreni su jučer pod sloganom "Danas znanost – sutra industrija" zbog čega je jedna od vodećih tema ovoga okupljanja znanstvenika bio upravo transfer znanja u gospodarstvo.

Igor Štagljar i inače spada u skupinu domaćih znanstvenika koji bez dlake na jeziku kritiziraju maćehinski odnos vlasti prema hrvatskoj znanosti i zagovaraju promjenu takve prakse kako bi se hrvatske znanstvenike zadržalo u domovini pa čak i u nju vratilo one najbolje koji su napustili Hrvatsku.  "Već mi je pomalo dosadilo govoriti o tome. Sedam godina pričamo o tome kolega Đikić i ja, ali oni govore svoje, a mi svoje.

Recept je jednostavan: Dovedite najbolje ljude, dajte im novac i onda će sve štimati kao što je to vani", kazao je Igor Štagljar. Po njemu u toj računici nema dileme – da bi se danas imalo vrhunsku znanost, mora se u nju uložiti velik novac.

"Jedno bez drugoga, ne ide", poručio je. "Slogan 'Danas znanost – sutra industrija' promovirao je još Lavoslav Ružička koji ga je i radio i živio te je svoja znanstvena otkrića realizirao u industriji, najviše farmaceutskoj. Time je nastojao reći da se treba baviti znanosti pa ju  primijeniti u gospodarstvu.

Kod nas toga ima, ali nedovoljno", kazao je predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora XVII. Ružičkinih dana Srećko Tomas. Dodao je kako je u 40 godina Ružičkinih dana održano i 120 plenarnih i 150 ostalih predavanja te brojni okrugli stolovi na kojima su sudjelovali nobelovci, akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici i inženjeri… 

Komentirajte prvi

New Report

Close