Nenad Bakić robotima reformira obrazovanje

Autor: Bernard Ivezić , 18. veljača 2016. u 16:03
Bakićevi mBoti imaju senzora koliko i roveri NASA-e na Marsu/Žarko Bašić/PIXSELL

Jedan od najpoznatijih hrvatskih investitora poklanja školama 400 robota i pokreće nacionalnu robotičku ligu.

Dok Vlada unatoč vapaju poslodavaca reformu obrazovanja javnim novcem odgađa za 2020., jedan od najpoznatijih hrvatskih investitora Nenad Bakić u srijedu je u Zagrebu predstavio vlastiti brzi program uvođenja robotike u osnovne škole. Bakićeva udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) sredinom travnja 60 osnovnih škola donirat će sa 400 edukacijskih robota mBota i pokrenuti robotičku ligu Croatian Makers.

Bakić kaže da je školstvo u Hrvatskoj danas još lošije nego u njegovo vrijeme, a da se nužne promijene odgađaju u nedogled. "Paradoks je da je jaz između obrazovanja u Hrvatskoj i ostatku razvijenog svijeta veći nego ikad, ali da je istodobno tehnologija omogućila da se taj jaz kroz robotiku premosti lakše nego ikad", kaže Bakić.

Paolo Zenzerović, autor prve hrvatske knjige o Arduinu, tehnologiji koja pogoni robote mBote, s nekoliko poteza po tabletu pokazao je koliko se brzo može napisati kod za upravljanje mBotom. "Prvi rezultat vidite već za minutu-dvije, a mBot ima 37 senzora, koliko i rover na Marsu, pa sami zamislite koje su to mogućnosti", kaže Bakić. Osim Bakića, na ubrzanoj modernizaciji učenja prirodnih znanosti u osnovnim školama radi udruga Osijek Software City, koja potiče učenje programiranja u lokalnim školama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Je li i on jedan od pozantih domaćih investitora koji za 5000 EU traže 50% vlasništva. Neš ti takvih investitora

New Report

Close