'Neka 5G tehnologija bude nacionalni strateški projekt'

Peta generacija mobilnih komunikacija potiče i nova zapošljavanja/Sandra Šimunović/PIXSELL Peta generacija mobilnih komunikacija potiče i nova zapošljavanja/Sandra Šimunović/PIXSELL

Ericsson Nikola Tesla prvim pokazivanjem nove tehnologije dodatno jača R&D, kaže čelnica G. Kovačević.

Prva demonstracija 5G tehnologije u Hrvatskoj održana je u utorak u zagrebačkom Ericssonu Nikola Tesli (ENT). Time je objavljeno i značajno proširenje aktivnosti kompanije u području istraživanja i razvoja, odnosno daljnje intenzivno zapošljavanje stručnjaka u Hrvatskoj i to na poslovima visoke dodane vrijednosti.

Obraćajući se okupljenima, predsjednica ENT-a Gordana Kovačević predložila je da 5G bude uvršten među strateške projekte na razini zemlje te u tom smislu očekuje stvaranje povoljnog investicijskog okruženja za razvoj gigabitnih mreža budućnosti. Gordana Kovačević objavila je kako je kompanija dobila nove odgovornosti u području razvoja pete generacije mobilnih komunikacija te će svoje razvojno-istraživačke aktivnosti, iz Zagreba i Splita, proširiti i u Osijek.

Riječ je o investiciji koja će rezultirati novim zapošljavanjem većeg broja stručnjaka, a nova lokacija u Osijeku bit će, sa svim svojim pozitivnim utjecajima, najbolji pokretač tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja Slavonije. U kompanijskom R&D centru, koji je s 1300 zaposlenih najveći takav centar u Hrvatskoj, već se kreiraju napredna tehnološka rješenja za potrebe kupaca iz cijeloga svijeta pa će ove nove aktivnosti dodatno ojačati poziciju hrvatskog i regionalnog  ICT lidera na karti globalne  konkurentnosti.

S obzirom na važnost 5G koja nije samo jedna od novih tehnologija u nizu, nego, štoviše, tehnološka infrastruktura koja donosi nove prilike za sve te otvara mogućnosti suradnje u svim dijelovima poslovnog, javnog i civilnog društva, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je izrazila svoje veliko zadovoljstvo što je prvi put u Hrvatskoj uživo demonstriran sustav za petu generaciju mobilnih mreža (5G). Posebno je naglasila da oko brzog uvođenja 5G i digitalnih transformacija treba postojati nacionalni konsenzus. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve