Ne nazire se kraj patentnih ratova na tržištu pametnih telefona

Autor: Ante Pavić , 27. siječanj 2014. u 19:33
Thinkstock

Upravo je završila još jedna epizoda patentnoga rata Samsunga i Applea. U Europi arbitrira EK, Amerika radi na povećanju standarda kako bi minimizirala buduće štete.

Južnokorejski tehnološki div Samsung izgubio je pred kalifornijskim sudom još jednu parnicu protiv jednako moćnog Applea, čime je nastavljen patentni rat između tih dviju kompanija što ga vode po cijelom svijetu. Sud je odbacio Samsungov patent vezan uz "multimedijalni način sinkronizacije i uređaja" te potvrdio kršenje Appleova patenta za automatsko dovršavanje teksta pri tipkanju.

Presuda je ojačala Appleove pozicije u sljedećem procesu koji počinje 31. ožujka i na kojemu Apple traži sudsku potvrdu o Samsungovu kršenju više patenata. Samsung i Apple već se nekoliko godina bore na sudovima desetak zemaja zbog kršenja patentnih prava. Rat je počeo još 2007., u trenutku kad se Apple već borio protiv Motorole zbog, kako je smatrao, kršenja patentnih prava. Borba između Applea i Samsunga posebno je značajna jer su posrijedi dvije multinacionalne kompanije koje su 2012. prodale polovicu svih mobilnih uređaja u svijetu, pa su sudski procesi između tih dviju tvrtki nazvane "patentnim ratovima zbog pametnih telefona". 

 

250tisuća

patenata registrirano je u industriji pametnih telefona

Neovisni arbitri
Već je u kolovozu 2011. podignuto 19 međusobnih tužbi u devet zemalja, a do listopada su procesi prošireni na još 10 zemalja. Nešto više od osam mjeseci poslije dvije su tvrtke uvučene u najmanje 50 tužbi diljem svijeta, s nekoliko milijardi teškim odštetnim zahtjevima. Danas se može zaključiti da obje kompanije imaju više uspjeha na domaćem terenu. Apple je u pravilu pobjeđivao na američkim sudovima, dok je Samsung bio uspješniji na južnokorejskim, japanskim i britanskim sudovima. Samsung je u lipnju 2012. od američkoga povjerenstva za međunarodnu trgovinu čak uspio ishoditi djelomičnu zabranu prodaje nekih Appleovih proizvoda nakon što je povjerenstvo zaključila da je Apple neovlašteno koristio Samsungov patent, ali je zabrana naišla na veto američkoga predstavnika Michaela Fromana.

Američki je sud 2012. kaznio Samsung s više od miljardu dolara zbog kršenja Appleovih patentinih prava, što je dovelo do zabrane prodaje pojedinih Samsungovih modela pametnih telefona u SAD-u, Njemačkoj i Nizozemskoj, ali je u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji istodobno odlučeno da Samsung na modelima Galaxy S, Galaxy Tab i Galaxy S II nije prekršio Appleova patentna prava. Nedugo nakon američke presude, sud u Japanu donio je suprotnu odluku, pa je sudac Tamotsu Shoji nakon presude naredio Appleu da plati sudske troškove. Europska komisija objavila je u listopadu prošle godine da postigla načelni dogovor u antimonopolističkoj istrazi protiv Samsunga, koji je trebao smiriti patentne ratove između najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona. Načelni dogovor s najvećim svjetskim proizvođačem pametnih telefona predviđao je da tvrtka prepusti neovisnom arbitru posljednju riječ o cijeni koju ona traži za neke patente za pametne telefone. EK je pokrenula istragu protiv Samsunga nakon Appleove pritužbe da je ta korejska tvrtka besplatno ponudila svoje patente industriji te je tražila pretjerane cijene.

 

300milijardi

dolara vrijedi svjetsko tržište pametnih telefona

Kada je Apple odbio, Samsung je zatražio od sudova u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj da uklone neke modele iPhonea i iPada iz trgovina. Apple je tvrdio da je to zloporaba tržišnog položaja i kršenje pravila po kojima tvrtke moraju omogućiti korištenje svojih patentata pod pravednim i razumnim uvjetima. Mnogi su se ponadali da bi Komisijina odluka mogla postati primjer za rješavanje drugih sporova u ratovima zbog pametnih telefona. Komisija vodi sličnu istragu protiv Googleove Motorole nakon što je primila pritužbe Applea i Microsofta. Komisiji se potužio i Huawei protiv Interdigitala te Google protiv Mosaida. Američko Savezno povjerenstvo za trgovinu u srpnju je nametnulo slične obveze Googleu kako bi riješilo antimonopolističku istragu poslovanja te američke tvrtke na području pretraživanja interneta i pametnih telefona. 

I Google meta 
Sjeme ratova zbog pametnih mobitela posijano je prije šest godina, kada je tehnološki napredak mobilne telefone pretvorio u mikrokompjutore s mogućnošću neometana pristupa internetu. Tadašnji neprikosnoveni vladar Nokia kasno je shvatio je u potpuno novom tržišnom okruženju s Appleom i Googleom kao novim inovativnim protivnicima. Apple je već 2007., četiri dana uoči predstavljanja svoje uspješnice iPhonea, podigao četiri tužbe zbog kršenja autorskog prava na dizajn protiv vlastitog opskrbljivača dijelova opreme Samsunga. Apple je tvrdio da je Samsungov model i9000 Galaxy S jednak njegovu modelu te da ima slične ikone za aplikacije kao i iPhone. Samsungov odvjetnik tvrdio je da Appleovi odvjetnici navode na pogrešan trag lažnim dokazima, pa je počela duga sudska trakavica između dvaju najvećih prodavača pametnih telefona u svijetu koja još traje. Ako se na višem sudu potvrdi posljednja presuda protiv Samsunga, i ostali će se proizvođači sustava Android naći u problemima, posebice Google.

Upravo se taj informatički div našao pred bijesnim napadima danas pokojnog bivšeg čelnika Applea Stevea Jobsa. Prema riječima njegova biografa Waltera Isaacsona, Jobs je tvrdio da je spreman potrošiti 40 milijardi dolara i boriti se do posljednjeg daha da uništi Android jer je smatrao da je riječ o sustavu kopiranom od Applea. "Uništit ću Android jer je to ukraden proizvod. Spreman sam na termonuklearni rat ako je potrebno", navodno je izjavio Jobs, koji je bio protiv eventualne financijske nagodbe po pitanju Androida, navodeći da ima dovoljno novca. Samsung i Apple očito još nisu spremni na kompromise. Prema njihovim sudskim trakavicama dade se zaključiti kako se nijedna strana neće smiriti dok konkurenta ne dovede u podređen položaj. Mnogi, međutim, sumnjaju da je to danas uopće moguće, o čemu govore i različite presude u različitim zemljama. Objašnjenje njihove gotovo uzaludne borbe u kojoj ne štede goleme resurse u manjkavu je sustavu patentiranja. 

Jačaju standarde
Posljednjih godina svijet je svjedok eksplozije patenata u visokotehnološkoj industriji, od kojih su mnogi upitne kvalitete. Patenti povezani sa sve većom funkcionalnošću modernih mobitela doveli su do situacije da gotovo nema patenta za koji bi se moglo reći da je originalan. Brojka od oko 250.000 patenata u ekosustavu industrije pametnih telefona dovodi do nemogućnosti da bilo koja kompanija proglasi apsolutnu pobjedu i ustvrdi da je u pravu. Prema nekim izvješćima, četvrtina svih prijavljenih patenata u SAD-u godišnje povezana je s industrijom mobilnih uređaja, što na neki način cijelu industriju dovodi do blokade jer se svako malo dižu tužbe zbog zloupotreba. To je i jedan od razloga zašto američka administracija ubrzano radi na povećanju standarda u patentiranju kako bi minimizirala štete u budućnosti. Edward J. Black, predsjednik američkog Saveza industrije kompjutora i komunikacija, smatra kako će Apple i Samsung na kraju morati postići kompromis. "Unatoč Appleovu gotovo religijskom uvjerenju da je opljačkan, ta tvrtka nema pravo na više tržišta smartphonea nego bilo koja druga kompanija, posebice ne više od Samsunga, koji je jedan od pionira hardvera, na kojemu danas radi i Appleov operativni sustav iOS", napisao je Black, uvjeren u to da će dvije strane morati pronaći kompromis jer se njihova bitka ne može dobiti na temelju sudskih presuda i administrativnih odluka. Obje kompanije, međutim, imaju više nego dovoljno gotovine da mogu nastaviti sudske bitke gotovo u beskonačnost. 

Američke kompanije

Na patentima zaradile 4 milijarde dolara, a na njihovu sudsku obranu potrošile 14 mlrd.

Svjetsko tržište pametnih telefona danas vrijedi oko 300 milijardi dolara, a najveće svjetske kompanij troše milijarde dolara na sudske bitke u kojima se trude dokazati da konkurenti koriste njihove patente. Gotovo su svi sigurni da je do ratova doveo manjakv sustav patentiranja, koji ne prati brzi rast tehnologije. Jedna je studija pokazala kako su američke kompanine izlistane na burzi ukupno zaradile četiri milijarde dolara od svojih patenata, a istodobno su na njihovu sudsku obranu potrošile gotovo 14 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close