Ne gase internet, samo reguliraju prava

Autor: Zoran Vitas/VL , 04. srpanj 2018. u 22:00
Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, Foto: Borna Filić / Pixsell

Europarlament glasa o Direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Nakon 18 mjeseci analize Odbor za zakonodavstvo (JURI) Europskog parlamenta usvojio je prošlog tjedna Direktivu o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu na temelju posebnog izvješća njemačkog europarlamentarca Axela Vossa, danas se u Europskom Parlamentu glasa o njezinom prihvaćanju. Neki to nazivaju krajem otvorenog i slobodnog interneta, a drugi konačnim ispunjenjem pravde jer će globalne korporacije poput Googlea ili Facebooka konačno morati nešto platiti za sadržaj koji se dijeli na njihovim platformama. Do sada te platforme ni na koji način nisu bile odgovorne za to što se na njima bez ikakvih ograničenja koriste autorska djela i drugi predmeti koji se štite autorskim i srodnim pravima. S novom Direktivom to bi se promijenilo.

Pogotovo su u ovom kontekstu zanimljivi članci 11. i 13. Kako u svojem pismu hrvatskim europarlamentarcima navodi glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, članak 13. spomenute Direktive pojašnjava postojeće važeće propise. Naime, platforme koje svoje poslovanje temelje na sadržaju koje su na njih prenijeli krajnji korisnici, poput spomenutih YouTubea, Facebooka, SoundClouda, Dailymotion-a itd., trenutno su glavna točka pristupa autorskim djelima na internetu, a tako za sebe stvaraju ogromni marketinški potencijal kroz oglašivački prostor koji monetiziraju.

“Zbog nejasnoće postojećih propisa one autorima ne plaćaju (ili plaćaju simbolično) za takvo korištenje njihovih djela”, navodi Šaban. Članak 13., tumači glavni tajnik HDS-a, nudi zakonsko rješenje koje bi osiguralo održivo digitalno tržište na način da krajnji korisnici imaju širi pristup autorskim djelima te da ih mogu koristiti uz pravnu sigurnost koja danas ne postoji, a da aktivne platforme i servisi koji na račun autora grade svoja ogromna carstva konačno nedvojbeno i jasno budu odgovorni za takvo korištenje autorskih djela. Kada se govori o članku 11. Direktiva se posebno bavi i pravima novinskih izdavača kao stvarateljima sadržaja za tiskani medij. Ovdje se uvodi novo samostalno pravo izdavača tiskanih medija koji bi imali pravo na naknadu od svih pružatelja usluga informacijskog društva kada se njihovi sadržaji koriste online. Hoće li krajnji korisnici i dalje biti u mogućnosti postavljati/koristiti tzv. memove i mash-up sadržaj (sadržaje u kojima su koristili dijelove različitih autorskih djela)?

“Da. Članak 13. odnosi se samo na servise, a ne na krajnje korisnike”, tumači Antun Tomislav Šaban. Prema Šabanu i još nekim pravnim stručnjacima nema opasnosti od gašenja interneta jer se ničim ne nameće opći režim filtriranja, već samo nalaže da je potrebna suradnja s nositeljima prava.

Komentirajte prvi

New Report

Close