Naslijeđe komunizma od Rumunjske stvorilo IT silu

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2017. u 16:08
IT tvrtke niču već godinama/FOTOLIA

Za mnoštvo programera zaslužno je i naslijeđe usmjerenosti na studiranje tehničkih znanosti.

Rumunjska je postala tehnološka zvijezda Europe zahvaljujući golemom bazenu potencijalnih talenata s obzirom na 20 milijuna stanovnika, ali i komunističkom naslijeđu usmjerenosti na znanost i studiranje tehničkih disciplina.

Kako navodi Financial Times, u rumunjskim gradovima već godinama niču informatičke kompanije, kako startupi, tako i podružnice zapadnih kompanija. Privlači ih brzorastuća rumunjska ekonomija te mnoštvo netom diplomiranih inženjera računalstva koji odlično govore engleski jezik.

 

17 tisuća

€ iznosi prosječna godišnja plaća programera u Rumunjskoj

Niz prednosti
"Ovdje je mnoštvo ljudi koji imaju sposobnosti razvoja softvera", kaže za britanski list Mircea Vadan, IT poduzetnik i osnivač Cluj Startupsa. "U usporedbi s većinom drugih srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država, Rumunjska ima prednost u brojkama. Ovdje je lakše naći talente. Prednost je i što smo dio Europske unije, posebno u odnosu na Ukrajinu, koja je veća i sa više talenata, ali prolazi kroz teško razdoblje", ističe Vadan. Nadalje, najam poslovnog prostora vrlo je povoljan, upola jeftiniji nego, primjerice, u Berlinu, pokazuju službeni podaci.

Iako rastu posljednjih godina, plaće programera i dalje su priuštive poslodavcima, naravno u odnosu na zapadne standarde. Prosječna godišnja plaća programera kreće se oko 17.000 eura. Sve te prednosti snažno su razvile rumunjsku IT i startup scenu, posebno u prijestolnici Bukureštu, ali i sveučilišnom središtu Cluju, zatim Brasovu te Temišvaru. Snažan razvoj startup scene potvrđuju i brojke. Dok su prošle godine rumunjski startupi privukli 11,3 milijuna eura ulaganja, u prvih osam mjeseci ove godine taj je iznos skočio na 38,4 milijuna eura. Za taj je skok ponajviše zaslužna trenutno najveća tamošnja priča o uspjehu – tvrtka UiPath koja je privukla 30 milijuna eura ulaganja.

UiPath bavi se razvojem softvera za robotizirane proizvodne procese, a može se pohvaliti velikim inozemnim klijentima, poput njemačkog Boscha. Drugi veliki uspjeh rumunjske startups scene je Clever Taxi, neka vrsta "rumunjskog Ubera" čiju je aplikaciju u lipnju kupio Daimlerov mytaxi. Clever Taxi osnovan je 2010. godine, a njegovu aplikaciju u Rumunjskoj koristi 16.000 vozača i 600.000 korisnika. Osim domaćih, "rumunjski potpis" vidljiv je i kod stranih IT tvrtki. Kada je Facebook prije tri godine za 400 milijuna dolara kupio LiveRail, tvrtku za optimizaciju video oglasa, rumunjska vlada i tisak nisu propustili spomenuti da su dvojica osnivača Rumunji i da je tvrtka imala sjedište u Cluju.   

 

Barta

Za snažniji razvoj startupa nedostaje više investitora rizičnog kapitala.

Malo 'poslovnih anđela'
Još snažniji razvoj rumunjske IT industrije koči slabo razvijena mreža fondova rizičnog kapitala i "poslovnih anđela", privatnih investitora koji prepoznaju potencijalno uspješne priče u ranoj fazi razvoja. "Većina ulaganja dolazi od državnih subvencija i javnih izvora", pojašnjava Peter Barta, jedan od rijetkih tamošnjih "poslovnih anđela". Statistički podaci pokazuju da su ulaganja rizičnog kapitala jednaka 0,001 posto BDP-a dok je prosjek Europske unije 0,027 posto.

Iz tog se razloga rumunjski startupi okreću globalnim crowdfunding platformama, poput Kickstartera i Indiegogoa. Peter Barta u tom kontekstu izdvaja pozitivne primjere Sound Heroesa koji je za razvoj bluetooth zvučnika skupio 447.000 eura i Dagadam Watcha koji je za razvoj pametnog sata dobio 140.000 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close