Naši znanstvenici ruše cijene skupih genetskih analiza

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. ožujak 2017. u 22:01
Ivan Sović (IRB), Robert Vaser (FER) i Mile Šikić (FER)

Suvremena medicina, iako trenutno prilično skupa, zahvaljujući ovakvim istraživanjima i napretku znanosti pružiti sve bolje mogućnosti liječenja, kaže Gordan Lauc, osnivač Genosa.

Hrvatski znanstvenici iz Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB), Laboratorija za bioinformatiku i računalnu biologiju Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i uz suradnju s kolegama iz A*STAR Genome Institute of Singapore (GIS) razvili su novu računalnu metodu za ispravljanje pogrešaka u određivanju nepoznatih genoma.

Kako je priopćeno u petak, metoda nazvana Racon imat će veliki utjecaj na efikasno sastavljanje nepoznatih genoma srednje veličine te na razvoj biologije, medicine i agronomije. "Rezultati su pokazali kako primjena Racona u ovoj kombinaciji omogućava ubrzanje čak i do nekoliko stotina puta u odnosu na postojeće precizne metode, pri čemu zadržava razinu točnosti istih preciznih metoda'', pojasnio je Ivan Sović iz Centra za informatiku i računarstvo IRB-a.

Najveća prednost je što će Racon zamijeniti spore i skupe postupke, a osnivač i voditelj istraživanja hrvatskog privatnog laboratorija Genos Gordan Lauc kaže da će suvremena medicina, iako trenutno poprilično skupa, zahvaljujući ovakvim istraživanjima i napretku znanosti pružiti sve bolje mogućnosti liječenja. Pritom je vrlo važan razvoj učinkovite dijagnostike koja će omogućiti personaliziranu medicinu, odnosno da svaki pacijent dobije za njega najbolji lijek – što je dugoročno i financijski najisplativije.  

"Cijena analize DNA drastično je pala u posljednjih desetak godina, te se cijena sekvenciranja čitavog genoma čovjeka približila granici od 1000 dolara. Zato sada sve važnije postaju računalne metode analize tih ogromnih količina podataka. Hrvatski znanstvenici u području genetike i računalne biologije  već niz godina postižu značajne uspjehe te hrvatsku znanost pozicioniraju tamo gdje i pripada, tj u društvo uspješnih i razvijenih zemalja", komentirao je Lauc u razgovoru za Poslovni dnevnik. Dodao je i da je Hrvatska kroz osnivanje Klastera konkurentnosti za personaliziranu medicinu napravila veliki iskorak u tom području, te se, uvjerava, u tom području možemo ravnopravno natjecati s kolegama iz svijeta.

Istraživanje FER-a, financirano je projektom Algoritmi za analizu genomskih sljedova Hrvatske zaklade za znanost, a rad IRB-a na ovom istraživanju je u sklopu projekta Metode poravnanja i sastavljanja DNA sekvenci dobivenih sekvenciranjem nanoporama, potpomogla Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Najnovije istraživanje naših znanstvenika objavljeno je i u čuvenom časopisu Genome Research. 

Komentirajte prvi

New Report

Close