Naši 4DX i Screen X kino sustavi uvuku vas u filmsku akciju

Autor: Marta Duić , 11. listopad 2018. u 22:00
Foto: promo

Petra Mesarić vodi Smartway iz Sv. Martina na Muri, tvrtku koja je EU osvojila pametnim tehno rješenjima.

Tvrtka SmartWay sa sjedištem u Svetom Martinu na Muri osnovana je prije tri godine i trenutačno broji 15 zaposlenika.

Tvrtka se bavi implementacijom 4DX i Screen X kino sustava, e-mobilnošću, sustavima za praćenje i upravljanje energijom te sustavima za pametne kuće, zastupnicu su za Barrisol zategnute zidove i stropove,  a odnedavno se bave i projektiranjem i izradom dizajnerske rasvjete. Direktorica tvrtke Petra Mesarić je u razgovoru za Poslovni dnevnik otkrila koja je sve tržišta osvojila svojim uslugama, prednostima sustava koje ugrađuje te poslovnim planovima.

Kako ste se odlučili za pokretanje posla i zašto baš ta industrija? 
Tvrtku SmartWay sam osnovala iz želje da sama pokrenem vlastiti posao, motivirana da nastavim obiteljski posao. Nastavak obiteljskog obrta koji je djelovao na području niskonaponskih mreža i instalacija te prepoznata prilika u razvoju specijaliziranih sustava automatizacije dva su najbitnija razloga zbog kojih sam se odlučila za osnivanje vlastite tvrtke. Samu ideju razvijala sam još od 2012. godine. U 2017. godini smo objedinili očev obrt i moju tvrtku u jedan pravni entitet pa danas radimo svi zajedno pod mojim vodstvom kao direktorice. 

Što biste izdvojili kao najveći adut svoje tvrtke? 
Svatko tko nije dovoljno fleksibilan i u stalnom koraku s novim znanjima i tehnologijama, vrlo brzo će posustati u tržišnoj utakmici. S obzirom na to da smo već od samoga početka poslovanja prisutni na europskom tržištu te da se na njemu uspješno širimo, smatram da sam usvojila taj osnovni preduvjeti za uspješnost: fleksibilnost i individualni pristup potrebama klijenata, čime zadobivamo povjerenje novih.   

Iz vaše perspektive koliko Hrvatska prati trendove e-mobilnosti i pametnih koncepata?
Dat ću primjer pametnih kuća u Hrvatskoj. Tijekom posljednjeg desetljeća, uočljiv je trend stalnog porasta interesa i ulaganja u pametne koncepte. Konkretno, na početku tog desetljeća projektirali smo i izvodili tek jedan objekt godišnje, a danas se taj broj povećao na deset godišnje. S obzirom na to da smo predvodnik u tom području u našoj zemlji, možemo donijeti zaključak o realnom porastu potražnje za novim tehnologijama ugrađenima u ljudsku svakodnevicu ili još točnije u naše domove. 

U kojim su sve svjetskim gradovima ugrađeni vaši kino sustavi? Koje su prednosti tih sustava?
Naši Screen X kino sustavi ugrađeni su u Švicarskoj (Zürich, Geneva i Fribourg), a 4DX sustavi također u Švicarskoj (dva kina u Zürichu, te po jedno u Ženevi, Luganu i Fribourgu), u Španjolskoj (Madrid, Barcelona, Valencija), Belgiji (u Antwerpenu i Bruxellesu), u Francuskoj (u Lommeu), u Srbiji (Novi Sad). Na domaćem terenu ostvarili smo projekte u Zagrebu, Rijeci i Splitu.4DX koristi najsuvremeniju tehnologiju u kino industriji koja gledatelja uključuje u film pomoću raznih efekata te time stvara osjećaj prisutnosti u filmu. Unutar 4DX dvorane, pokretna sjedala i efekti okoliša poput vjetra, snijega, kiše, mjehurića i mirisa djeluju u skladu s filmskom radnjom na kino platnu.

Kako se kroz godine razvijalo vaše poslovanje? 
U protekle dvije godine udvostručili smo broj djelatnika te utrostručili prihode. Pokazatelji ove poslovne godine su također vrlo dobri te nastavljaju trend. 

U ponudi ćete uskoro imati i dizajnersku rasvjetu. Koliko je to uspješan segment vašega poslovanja? S kim surađujete i kakva su vaša očekivanja od toga segmenta proizvodnje?
Uslugu projektiranja i izrade dizajnerske rasvjete uveli smo čim smo uvidjeli potrebu tržišta za takvim proizvodima, uz istovremeni nedostatak kvalitetne ponude drugih subjekata na tržištu. Dizajnersku rasvjetu izrađujemo prema narudžbi klijenta za poslovni segment, dok za privatne korisnike osmišljavamo rasvjetu koju će uskoro moći naručiti u našem webshopu te kod naših partnerskih dizajnera. Trenutačno surađujemo s Exes design studijom koji predvodi Tomislav Solak iz Čakovca te Marinom Perić, vlasnicom brenda Štraca T-shirt. Marina i Tomislav dizajnirali su lampe koje su izložene u našem showroomu u Svetom Martinu na Muri. Uskoro ćemo najaviti i suradnju s jednom renomiranom hrvatskom dizajnericom. Imamo velika očekivanja u segmentu projektiranja i izrade dizajnerske rasvjete jer smatramo da tržištu možemo ponuditi kvalitetan proizvod s kojim će biti krajnje zadovoljni. Personalizacija je trenutačno poželjna na tržištu, a to je i naša prednost. 

Na kojim sve tržištima ste prisutni?  Imate li u planu nove veće projekte na zasad neosvojenim tržištima?
S 4DX i ScreenX kino sustavima osvojili smo tržišta Europske unije i izvan nje (Belgija, Španjolska, Francuska, Švicarska, Hrvatska, Srbija), dok s ostalim proizvodima uspješno poslujemo na području Hrvatske (primjerice ovdje smo izradili i pustili u pogon više od 70 punionica električnih vozila). Dizajnersku rasvjetu planiramo plasirati na tržišta Španjolske, Njemačke, Austrije, Švicarske i Hrvatske. Također, intenzivno radimo na preuzimanju strateškog partnerstva s korejskom kompanijom CJ PLEX.  

Kakvi su vaši planovi? 
Prema kratkoročnim planovima, osvajamo i tržišta izvan Europe. Primjerice klijenti s Bliskog istoka te Južne Koreje zatražili su da za njih razvijemo sasvim novi proizvod. Kada to realiziramo, otvorit će nam se i novi poslovi u domeni voza know-howa, naših tehnoloških rješenja po kojima smo prepoznatljivi.

Komentirajte prvi

New Report

Close