Naše tržište je spremnije za eRačun nego što se to čini

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. studeni 2017. u 22:00
Tomislav Radoš iz HGK-a/Žarko Bašić/PIXSELL

U lipnju je objavljena norma za elektronički račun koja je obvezujuća za sve članice EU.

Zakon o obaveznom eRačunu u javnoj nabavi koji mora stupiti na snagu do 27. studenog 2018. godine bit će samo dodatan povod da oni koji to još nisu prihvate eRačun kao primaran oblik razmjene računa, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš za Poslovni dnevnik.

Kada govorimo o europskim direktivama, a na pitanje jesu li one rigorozne i koliko će nam vremena trebati da našu legislativu uskladili s njima, kaže da je Europska Direktiva obvezujuća za zemlje članice i tu nema previše odstupanja. "U lipnju je objavljena norma za elektronički račun čije su sintakse i reference uređene Direktivom o obaveznom eRačunu u javnoj nabavi. Svaka tvrtka u Hrvatskoj koja će slati eRačun bilo kojem obvezniku javne nabave u Hrvatskoj, morat će ga poslati u skladu s tom normom.

Kako je eRačun čitljiv u bilo kojoj javnoj kompaniji ili instituciji u našoj državi, tako mora biti čitljiv i u bilo kojoj javnoj kompaniji ili instituciji u EU. Bez unaprjeđenja, ubrzavanja i moderniziranja poslovnih procesa, a tu najviše govorimo o digitalizaciji tih procesa, nećemo biti konkurentni ni u vlastitom gradu, a pogotovo na europskom tržištu", napominje Radoš.Naravno, poneki trgovci mogu strahovati kakve sve promjene uvođenje eRačuna za njih donosi, no razloga za brigu, ističe, zapravo nema jer je eRačun dokument istovjetan papirnatom računu, samo u elektroničkom obliku.

"Svaki obrtnik, svako poduzeće, izdaju račune – više od 90 posto njih to radi na računalu. Proces izrade računa se ne mijenja, već način dostave tih računa", dodaje. No, valja napomenuti, nastavlja, i da je tržište vjerojatno spremnije na eRačun nego što se to čini jer prema HGK-u dostupnim podacima oko 35 tisuća poslovnih subjekata na dnevnoj bazi šalje i prima eRačune. U skladu s time, zaključuje i da je i u ovom slučaju B2B sektor pokretač pozitivnih poslovnih promjena u Hrvatskoj.

"Digitalizacija je neminovan proces i moramo iskoristiti potencijale koje imamo. U svijetu smo na glasu kao zemlja s vrhunskim informatičkim stručnjacima, naše IT tvrtke rade veliki posao za najveće svjetske kompanije, pa su eRačun i digitalizacija poslovnih procesa izvrstan poligon za dodatno jačanje ICT-a te povećanje konkurentnosti poduzeća iz ostalih sektora", poručio je Radoš.

Komentirajte prvi

New Report

Close