Naše tržište 3D printera s prometom do dva milijuna eura, a potencijal golem

Autor: Poslovni dnevnik , 18. studeni 2015. u 07:03
Događaj je privukao oko 400 posjetitelja/Nikola Čutuk /PIXSELL

Tvrtka Izit izložila profesionalni 3D printer, jedan od njih 20-ak u Hrvatskoj. Od tog broja, 10-ak ih je u vlasništvu privatnih tvrtki.

U Sisku je prošloga vikenda u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Sisak (Pisak) održan 3D Print Show. Događaj je organizirao 3D Forum, a pokrovitelji su bili Applied Ceramics, Pisak i T-com.

Na 3D Print Showu bilo je 30 uređaja, od čega 25 3D printera, četiri 3D skenera te jedan uređaj za proizvodnju filamenta, odnosno potrošnog materijala koji koristi 3D printer. Događaj je pohodilo 400 posjetitelja, a nakon nekoliko predavanja i okruglog stola, sudionici i gosti obišli su izložbu 3D printera, gdje su pred njihovim očima nastajali najrazličitiji predmeti.  

 

20tisuća

eura najniža je cijena profesionalnog 3D printera, kakvih u RH ima nekoliko desetaka

3D ispis u edukacije  
"Cilj nam je bio organizirati jedinstvenu platformu kako bismo educirali građane, svim 3D print entuzijastima pružili mjesto za razmjenu informacija i međusobno upoznavanje te omogućiti poduzetnicima uvid u tehnologije aditivne proizvodnje koje mogu upotrijebiti u svom poslovanju. Primili smo jako puno pohvala za 3D Print Show te ga planiramo organizirati i iduće godine", rekao nam je predavač Antonio Pranjić, organizator događaja i jedan od  entuzijasta, u čijem se krugu i razvio 3D Forum. Na forumu je zagrebačka tvrtka Izit izložila profesionalni 3D printer, jedan od njih 20-ak, koliko ih ima u Hrvatskoj. Od tog broja, desetak ih je u vlasništvu privatnih tvrtki, a još toliko imaju razne obrazovne ustanove.

Na pitanje prodire li 3D print tehnologija u RH zadovoljavajućom brzinom, Pranjić odgovara: "Definitivno ne, RH uvelike zaostaje s primjenom 3D ispisa. Promjena takve prakse je bila jedan od razloga zašto je organiziran 3D Print Show. Hrvatski građani su općenito slabo educirani o aditivnim tehnologijama proizvodnje i to se mora pod hitno promijeniti. Zato su dva predavanja održana u prvom bloku showa bila namijenjena prikazu na koji se način 3D ispis može integrirati u edukaciju, odnosno u osnovne i srednje škole", rekao nam je Pranjić. 

 

Pranjić

Željeli smo uz ostalo omogućiti poduzetnicima uvid u tehnologije aditivne proizvodnje, koje mogu upotrijebiti u svom poslovanju

Printa se sve: kuće, hrana…
Prema neslužbenim  procjenama, tržište 3D printera u Hrvatskoj ostvaruje promet između jednog i dva milijuna eura. "Postoji određeni broj poduzetnika koji su tehnologije aditivne proizvodnje integrirali u svoje poslovanje, ali prema onome što sam osobno mogao vidjeti, većina ih nudi usluge 3D ispisa. Rast tog sektora ponajprije ovisi o događajima kao što je 3D Print Show Sisak.  Ako se ne uspostavi navika da ljudi posjećuju takva događanja i educiraju se,  istoj mjeri kao što npr. posjećuju Interliber, rast nećemo primijetiti, a time ni 'revoluciju' poslovanja. Ta se tehnologija koristi – za sve. Ne postoji područje u kojemu se aditivne tehnologije proizvodnje ne mogu koristiti- printaju se kuće, automobili, hrana, odjeća, postoji velika primjena i u medicini… Moramo znati da 3D ispis nije tehnologija budućnosti, već sadašnjosti i trebamo ju prihvatiti što  prije i integrirati u naše živote", kaže Pranjić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close