Naše autobusne stanice i klupe krasit će ulice Ontarija, Abu Dhabija i Dubaija

Autor: Borivoje Dokler , 11. listopad 2016. u 16:07
Energomobilova Easy-T klupa u Novom Marofu

Kako stiže sve više upita i narudžbi, sadašnji kapaciteti tvrtke postaju nedovoljni tako da je trenutno u postupku kupnja stroja za plastifikaciju.

Domaća tvrtka Hvaljen budi, koja se bavi istraživanjem, razvojem te proizvodnjom i instalacijom proizvoda koji imaju primarno napajanje iz obnovljivih izvora energije, svojim se brendom Energomobil nametnula kao jedna od vodećih tvrtki pametnih solarnih proizvoda u Hrvatskoj i šire. Njezine pametne klupe i autobusne stanice, osim u Hrvatskoj i BiH, uskoro će krasiti ulice i parkove kanadskog Ontarija, Abu Dhabija i Dubaija, a interes pokazuju i mnogi drugi gradovi u Europi i svijetu. Kako su se odlučili na razvoj i proizvodnju solarnih pametnih proizvoda, koji su glavni aduti Energomobila te koje nove inovativne proizvode pripremaju, upitali smo Marija Mrvelj, direktoricu tvrtke Hvaljen budi. 

Kako ste i kada se odlučili ući u  sektor pametnih solarnih proizvoda i u kojem smjeru se razvija to tržište?
Tvrtka Hvaljen budi počela je još 2011. s uvozom i veleprodajom solarnih panela, solarnih sustava te ostale opreme vezane za obnovljive izvore energije. Kroz godine rada u tom sektoru počele su nicati ideje, a prva je bila o pokretnom solarnom ugostiteljskom vozilu-Energomobil kojeg smo i izradili. Ali nismo htjeli stati samo na tome te smo razmišljajući o tome kako zadovoljiti potrebe korisnika i pritom olakšati svakodnevicu građanima, a ujedno i spojiti to sa zelenom tehnologijom, razvili i razne modele pametnih klupa te solarnu autobusnu stanicu – Easybus. Tržište za takve pametne solarne proizvode je relativno mlado, još uvijek nema puno proizvođača, tako da slobodno možemo reći da su potrebe velike i da očekujemo puno što se tiče rasprostranjenosti naših pametnih, solarnih proizvoda.

U posljednjih godinu dana vaše su solarne pametne klupe i autobusne stanice postale izuzetno popularne u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Za autobusne stanice velik je interes pokazao i grad Dubai, a nedavno ste isporučili i prve klupe za Kanadu. Koliko je težak bio put do uspjeha i što možete istaknuti kao svoje glavne adute?
Put je bio težak, ali smo zaista uložili puno truda, radilo se sa puno entuzijazma i volje od samog početka. Cijeli tim ljudi uključen je i maksimalno posvećen stvaranju svakog pojedinog elementa – od dizajnera, inženjera, projektanta, varioca, lakirera, električara do managementa i marketinga. On je naš glavni adut u stvaranju Energomobil asortimana jer se maksimalno posvećuje izradi svakog proizvoda, a marketinški tim se trudi da građani saznaju za naše proizvode te im približe što to naši Energomobil proizvodi zapravo jesu. A osim samih ljudi, Energomobilov adut je i moderan, kompaktan dizajn, savršena konstrukcija koja proizvode čini Anti-Vandal proizvodima te njihova višestruka primjena, odnosno multifunkcionalnost. Uvijek smo se spremni prilagoditi korisnicima, te po njihovim potrebama i željama prilagoditi ili kreirati neki novi proizvod.

Osim solarnih klupica i autobusnih stanica, u svojoj ponudi imate još nekolicinu solarnih proizvoda poput ugostiteljskog vozila, stabla i rasvjete. Ima li interesa za njih i tko su potencijalni kupci?
Tu se još mogu nabrojiti solarni cvijet, solarni billboard, solarni bigboard, solarno odmorište za bicikle, te najnoviji proizvod solarni držač bicikala. Naravno da ima interesa za njih, prvenstveno od gradova, županija i općina koji bilo da uređuju gradske trgove, grade biciklističke staze ili pak uređuju parkove pa žele neki od naših pametnih proizvoda koji bi ne samo uljepšali te lokacije već i pridonijeli u poboljšanju života građana te zadovoljili njihove svakodnevne potrebe poput potrebe za internetom ili punjenjem mobitela. Solarna stabla su jako zanimljiva europskom tržištu, konkretnije iz Njemačke stižu razni upiti za njih.

Svoje pametne proizvode plasirate na domaće i inozemno tržište. Možete li reći gdje se bilo teže probiti i koliko su hrvatski gradovi u ovom trenutku spremni, ili bolje reći 'osviješteni', za pametne proizvode?
Svaki početak je težak pa tako je bio i naš, ali s vremenom i uhodanom koncepcijom, sav uloženi trud se pokazao isplativim. Za inovacije uvijek treba vremena da se probiju na tržište, ali u svijetu su već upoznati sa takvim proizvodima. Doduše ne sa svima,  npr. solarna autobusna stanica još nije bila viđena, ali smnogi su čuli za solarne pametne klupe. Možda je problem probijanja na domaće tržište u ograničenosti proračuna županija, općina i gradova, a s druge strane nedostaje i osviještenosti o korištenju obnovljivih izvora energije, na što i sama Europska Unija ukazuje te potiče raznim programima i projektima uz sufinanciranje za ulaganje u obnovljive izvore energije. Mislim da možemo slobodno reći da se ta svijest sada sve više budi, te se nastoji iz proračuna odvojiti za nabavu pametnih solarnih proizvoda. Ima tu puno gradova i općina u Lijepoj našoj koji su pokazali da su osviješteni, pa su tako tu grad Umag, Velika Gorica, Omiš, Novi Marof, Krapina, Zadar, Gornja Stubica,  općina Slano, otok Krk, općina Vidovec te nekoliko gradova u susjednoj BiH – Čapljina, Trebinje, park prirode Blidinje i Posušje. Da su druge države u inozemstvu osviještene najbolje dokazuju njihove narudžbe, pa tako je krenula prva isporuka naših 200 solarnih klupa za Ontario u Kanadi te se očekuje da će i novi prototip solarnih autobusnih stanica krajem siječnja 2017. krenuti za Abu Dhabi i Dubai.

Pripremate li neke nove pametne proizvode uskoro i namjeravate li nova zapošljavanja i pogone zbog povećane proizvodnje?
Sada radimo na dizajnu novog modela solarne klupe. Klupa će biti na tržištu kroz mjesec dana i možemo samo najaviti da će biti izuzetno povoljna i samim time pristupačna svakom kupcu. Ujedno će biti i vrlo estetski atraktivna , s obzirom da nam dizajn radi studio Bruketa i Žinić. Od novih proizvoda na tržištu je već solarni držač bicikala – Easy Bigbike te solarna oglasna ploča- Easy Notice Board. Svakako se ne mislimo zaustaviti na tome te ćemo nastojati proširiti asortiman i sa drugim novim pametnim proizvodima. Kako stiže sve više upita i narudžbi, sadašnji kapaciteti nam postaju nedovoljni. Upravo smo u postupku kupnje stroja za plastifikaciju kako bismo dodatno mogli poboljšati i ubrzati proizvodnju. Isto tako, kroz narednih šest mjeseci plan nam je i zaposliti dva do tri nova radnika. Kao što vidite Energomobil je u usponu i drago nam je da gradovi, općine ali i pojedinci to sve više prepoznaju te sudjeluju u tom našem kretanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close