Nakon obnove bolnica u Splitu ima 66 posto manje troškove za energiju

Autor: Marta Duić , 28. srpanj 2016. u 22:00
Na projektima obnove bolnica koristio se izolacijski materijal od kamene vune za fasadu iz Rockwoolove tvornice u Potpićnu

Po istom ESCO modelu u tijeku su radovi na energetskoj obnovi opće bolnice Karlovac dok je projekt energetske obnove bolnice Firule u Splitu u fazi izrade projektne dokumentacije.

Tržište kompletnih energetskih obnova objekata u državnom vlasništvu putem ESCO modela trenutno je jedan od zamašnjaka rasta u građevinskom sektoru. Jedan takav primjer je projekt energetske obnove opće bolnice u Karlovcu ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna s PDV-om, od kojih će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) izdvojiti nešto više od 24 milijuna kuna, dok će preostalih 38 uložiti ESCO tvrtka iz Istre.

Inače, ESCO je poslovni model u kojem ESCO tvrtka ulaže vlastita sredstva, radnu snagu i tehnologiju, a naplaćuje se iz ostvarene uštede kroz duži niz godina. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatno stimulira sufinancirajući 40 posto opravdanih troškova projekta. U Istarskoj županiji je ESCO model poznat od 2000. godine kada je tvrtka Rudan provela prvi takav projekt na području Hrvatske u brodogradilištu Uljanik. Stoga, nimalo ne čudi da upravo ta tvrtka sa sjedištem u Žminju danas stoji na čelu najvećih projekata energetske obnove javnih objekata. U 2015. godini je započela i dovršila energetsku obnovu bolnice Križine u Splitu. Nakon obnove bolnica u Splitu ima 66 posto manje troškove za energiju. Privatna ESCO tvrtka iz Istre je uložila svoj kapital i preuzela rizik investicije te će ostvarene uštede za energiju koristiti za otplatu investicije.

Naravno, uspješna provedba takvih projekata nije moguća bez jakih i stručnih partnera kojih u Istarskoj županiji ne manjka. Na projektima obnove bolnica Križine i Karlovac koristio se izolacijski materijal od kamene vune za fasadu iz Rockwoolove tvornice u Potpićnu. Pazinska tvrtka Vladimir Gortan u dijelu projekta Križine pružila je usluge logistike, inženjeringa i izvođenja radova. Također, stolariju na bolnici Križine izradilo je i ugradio proizvođač alu i PVC stolarije ABS iz Kukurini dok je pulski EA obrt u manjem je dijelu obavljao fasaderske poslove. Projektni studio A.G.M. projekt iz Labina je u suradnji sa inženjerima Rudana sudjelovao na izradi projektne dokumentacije za bolnicu u Splitu.

Po istom modelu u tijeku su radovi na energetskoj obnovi na općoj bolnici Karlovac dok je projekt energetske obnove bolnice Firule u Splitu u fazi izrade projektne dokumentacije. Potrošnja energije će se nakon obnove bolnice prepoloviti, što znači godišnju uštedu od gotovo 4 milijuna kuna. Također, obnavljanjem bolnice postići će se viša kvaliteta radnog okruženja za sve zaposlene te naravno, veći komfor za pacijente. Na projektu sudjeluje ukupno 25 tvrtki s preko 130 radnika, a na njima je i važan zadatak da bolnica za vrijeme trajanja radova normalno funkcionira i da svi korisnici imaju osigurane uvjete za nesmetan boravak u bolnici i njenom krugu.

"Ovakvi su projekti izuzetno kompleksni jer obnova ne smije ometati normalno funkcioniranje bolnice koja cijelo vrijeme mora biti na usluzi pacijentima. Iz tog nam je razloga iznimno bitna i dokazana stručnost partnera i kvaliteta materijala koji se ugrađuju, a sve kako se ne bi narušila sigurnost pacijenata, djelatnika kao ni izvođača radova", istaknuo je Danijel Benčić, član uprave tvrtke Rudan i voditelj projekata energetske obnove. Trenutno se na zgradi mijenja vanjska stolarija, postavlja se izolacija od kamene vune na krovu i ovojnici, ugrađuje energetski učinkovita rasvjeta sa LED tehnologijom, solarni kolektori i dizalice topline za pripremu potrošne tople vode, a stacionarni dio će se opremiti i centralnim sustavom hlađenja. Isto tako, umjesto lož ulja koje su do sada koristili, bolnica će ubuduće za grijanje koristiti prirodni plin.

Planirani rok završetka projekta OB Karlovac je kraj rujna ove godine. Uz energetsku obnovu ovakvih velikih i kompleksnih objekata, država i FZOEU potiču i sufinanciraju i projekte energetske obnove stambenih zgrada. "U Hrvatskoj je do sada obnovljeno na stotine stambenih zgrada, najveći broj njih u Rijeci, Labinu i Puli, a taj se trend polako širi i na ostale dijelove Hrvatske. Najveći broj zgrada obnovljen je izolacijom od kamene vune jer je zaštita u slučaju požara jako važna budući da kamena vuna ne gori i na taj način osigurava dodatne minute za sigurnu evakuaciju. Nadamo se da će Vlada nastaviti financijski poticati takve projekte budući da su se oni pokazali kao veliki pokretač gospodarskih aktivnosti", poručuje Vjekoslav Visković, direktor prodaje iz tvrtke Rockwool.

S obzirom da je tržište energetskih obnova u razvoju te se očekuje još mnoštvo projekata, iznimno je važno pronaći kvalitetnu i stručni radnu snagu. Stoga je tvrtka Rudan ove godine otvorila nekoliko novih radnih mjesta i zaposlila tri mlada inženjera, dva terenska radnika i uzela pet studenata na praksu iz područja energetske učinkovitosti. Isto tako razmišlja i tvrtka Rockwool koja je prošle godine zaposlila dvadesetak novih ljudi. Ovaj primjer partnerstva istarskih tvrtki na izrazito kompetitivnom tržištu energetske učinkovitosti je ohrabrujuć te prikazuje da se u Istri razvijaju i tvrtke koje nisu usko vezane uz turizam i dokazuje da unutrašnja Istra otvara nove djelokruge poslovanja koji su traženi na području cijele Hrvatske. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Moguće, u bolnicama su najčešće LED cijev[/url]i koje troše minimalno duplo manje od FLUO cijevi. Plus još ostale novotarije oko grijanja, hlađenja..

New Report

Close