Najveće spajanje proizvođača čipova u povijesti!

Autor: Poslovni.hr/H , 29. svibanj 2015. u 10:59
Foto: Reuters

Zajednička kompanija, čije će sjedište biti u Singapuru i imati naziv Broadcom, bit će treći po veličini američki proizvođač poluvodiča po prihodima, iza Intela i Qualcomma.

Avago Technologies izvijestio je u četvrtak da je dogovorio kupnju Broadcom Corpa za 37 milijardi dolara, što je najveće spajanje proizvođača čipova u povijesti.

Avago nudi dioničarima Broadcoma 17 milijardi dolara u gotovini i dionice Avaga u vrijednosti od 20 milijardi dolara. Broadcom je poznat po čipovima koji se naširoko koriste u pametnim telefonima Applea i Samsung Electronicsa.

Zajednička kompanija, čije će sjedište biti u Singapuru i imati naziv Broadcom, bit će treći po veličini američki proizvođač poluvodiča po prihodima, iza Intela i Qualcomma.

To spajanje je drugi veliki sporazum u toj industriji u ovoj godini, a vjerojatno neće biti ni posljednji, tvrde analitičari. Naime, potražnja za jeftinijim čipovima i novim proizvodima za pokretanje uređaja povezanih s internetom potiče konsolidaciju u toj industriji.

Kako je izvijestio New York Post, Intel bi mogao uskoro sklopiti ugovor o kupnji manjeg proizvođača čipova Altera Corp. za oko 15 milijardi dolara.

"Sporazum će vjerojatno biti sklopljen do kraja idućega tjedna", objavile su novine citirajući izvor upoznat s tim pregovorima. No, taj je izvor je također upozorio da bi se razgovori mogli i prekinuti.

Altera je u travnju odbila ponudu Intela od 54 dolara po dionici nakon višemjesečnih pregovora, no ugovor o mirovanju, koji je Intel tada potpisao s Alterom istječe 1. lipnja, pa bi nakon tog datuma, ako se ne postigne dogovor, najveći svjetski proizvođač čipova mogao podnijeti neprijateljsku ponudu za preuzimanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close