Nadzor strojeva pametnim senzorima

Autor: Marta Duić , 11. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Kako bi ispunili ciljeve projekta, istraživači su se okrenuli jednoj od ključnih tehnologija iz svijeta povezivosti – senzorima MEMS.

Sedam partnera predvođenih tvrtkom Bosch surađuje na projektu pod nazivom AMELI 4.0 kojim se razvija najmoderniji sustav senzora za povezanu proizvodnju ili Industriju 4.0. Sustav je namijenjen nadzoru strojeva i neposrednom otkrivanju odstupanja od normalnog radnog stanja.

Tvornice uz pomoć tog sustava mogu znatno napredovati u pogledu prevencije neplaniranih prekida u radu strojeva.Umjesto pridržavanja strogim intervalima održavanja, tvrtke opremu mogu održavati upravo kada je to potrebno. Očekuje se da će se tim pristupom troškovi održavanja, pregleda i popravaka strojeva smanjiti do 30 posto. AMELI 4.0 istraživački je projekt s ciljem poboljšanja položaja na tržištu njemačkih tvrtki u pogledu Industrije 4.0. Ne čudi stoga što ga Njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF) financira iznosom od 3,84 milijuna eura u sklopu svog programa 'IKT 2020 – Istraživanje za inovaciju'.

 

30posto

će biti smanjeni troškovi održavanja, pregleda i popravaka strojeva

Ovaj projekt ujedinjuje institute i industrijske partnere koji su globalni predvodnici u svojim odgovarajućim poljima – tehnologija senzora, sustavi i strojarstvo, nadzor stanja strojeva, pretvorba energije i mikrotehnologija – u njihovim naporima za unapređenje inovacija. Tvrtka Robert Bosch GmbH na čelu je projekta kao predvodnik na tržištu za senzore MEMS. Naziv AMELI 4.0 označava mikroelektromehanički sustav za praćenje uvjeta u Industriji 4.0. Ovaj projekt pokrenut je u prosincu 2015., a njegov se završetak planira krajem 2018. godine. Senzori imaju ključnu ulogu u Industriji 4.0 kao umjetne 'oči i uši' strojeva i predmeta koji se obrađuju, o čijem stanju i radu primaju informacije.

Kako bi se olakšalo inteligentno upravljanje i povezivost u proizvodnji, senzori moraju u stvarnom vremenu prikupiti i obraditi velike količine podataka. Industrijski senzori koji su trenutno zastupljeni u širokoj primjeni imaju ograničenu upotrebljivost u Industriji 4.0. U brojnim primjenama oni nisu dovoljno pametni ili fleksibilni, troše previše energije ili su preskupi. Kako bi ispunili ciljeve istraživačkog projekta AMELI 4.0, istraživači se okreću jednoj od ključnih tehnologija iz svijeta povezivosti – senzorima MEMS (mikroelektromehaničke sustave).

U usporedbi s uobičajenim industrijskim senzorima senzori MEMS su mali, pametni, energetski učinkoviti i praktični. Međutim, u brojnim aspektima nisu još toliko robusni ili snažni kako bi se nosili sa zahtjevima industrijskog okoliša. Istraživački tim projekta planira nastaviti razvijati senzore MEMS da bi ih učinili pogodnima za industrijske primjene.  U tome značajnu ulogu ima opskrba energijom – naime, novi sustav neće zahtijevati ni kabele za napajanje ni baterije. Osmišljen je kako bi bio posve samodostatan zahvaljujući samostalnoj proizvodnji potrebne energije iz vibracija stroja (skupljanje energije).
 

Komentirajte prvi

New Report

Close