Na PMF-u će moći rezati dijamante

Autor: Bernard Ivezić , 27. rujan 2018. u 22:01
Projekt je predstavljen na Odjelu fizike na PMF-u/Filip Kos/PIXSELL

Novi labosi koji se opremaju novcem iz EU bit će za sintezu i pripravu uzoraka, crvenu spektroskopiju, elipsometriju…, a bit će na usluzi i gospodarstvu.

Oprema koja će omogućiti rezanje dijamanata, razvoj elektrana i elektromotora, proučavanje uvjeta u svemiru pa i napredna medicinska istraživanja dolazi na Odsjek za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

Fizičari su s investicijom od 57,8 milijuna kuna krenuli u modernizaciju sedam i izgradnju dva nova laboratorija. Osim za primarna zdravstvena istraživanja, laboratoriji će biti na usluzi i tvrtkama za istraživanja po narudžbi i mjerenja. Kraj je to priprema projekta CeNIKS, punim imenom Centar za napredna istraživanja kompleksnih sustava, koje su započele još u prosincu 2014. Dekanica PMF-a Aleksandra Čižmešija naglasila je da se revan rad na kraju isplatio.

"Naš tim morao je pokazati ne samo znanstvenu izvrsnost već i poslovne sposobnosti da bi od 57,8 milijuna kuna vrijednosti iz Europskog fonda za regionalni razvoj povukli čak 85 posto ili 49,1 milijun kuna bespovratnih sredstava", kaže Čižmešija. Docent na PMF-u i član tima koji je radio na pripremi dokumentacije, Mihael Grbić, ističe da će veći dio troškova čini nabavka vrlo skupe opreme, uglavnom su to komadi jedinstveni u jadranskoj regiji, prvi put će biti izravno dostupni u Hrvatskoj.

 

57 milijuna

kuna vrijednost ulaganja u gradnju i obnavljanje laboratorija

"Od ukupno 150 komada različite opreme izdvojio bih 19 uređaja koji predstavljaju vrlo skupa kapitalna sredstva i samo oni zajednički dosežu nabavnu vrijednost od 50 milijuna kuna", kaže Grbić. Dva nova laboratorija koja će se izgraditi su laboratorij za sintezu i pripravu uzoraka te za infracrvenu spektroskopiju i elipsometriju. Nova oprema značajno će unaprijediti mjerne mogućnosti u području istraživanja materijala i promatranja njihovih svojstava. Dosad su laboratoriji mogli promatrati samo ovisnosti o temperaturi i magnetskom polju, a sada će biti moguće kontrolirati i električna polja, dopiranje i tlak.

Primjerice, dio opreme podržava tlak 30.000 puta veći od onog na površini Zemlje. "Sad ćemo moći raditi mjerenja i pri temperaturi koja je svega 10 stupnjeva iznad apsolutne nule što dosad uopće nije bilo moguće u Hrvatskoj", kaže Grbić. Nije to jedini izvanserijski uređaj koji PMF nabavlja. Među opremom je i specijalan uređaj za vrlo precizno rezanje kristala.

Inače, po svojoj je strukturi kristal i dijamant. Bit će tu i napredne opreme za proučavanje uvjeta kod regeneracije tkiva, zatim za precizna mjerenja magnetskih momenata što je posebno zanimljivo u vrijeme razvoja elektrana… Tome Antičić, državni tajnik za znanost kaže da je lijepo vidjeti da društvo napokon ulaže u fiziku, posebno u eksperimentalnu Hrvatsku. Podsjetio je da je Ministarstvo iz programa Konkurentnost i kohezija do 2020. osiguralo bespovratnih milijardu kuna za takve projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close