Na cyber napad cijela tvrtka mora brzo reagirati

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2017. u 21:59
Zaštita od cyber napada stalno se nadograđuje, Fotolia

U Hrvatskoj je kao i u svijetu najviše krađa podataka i ‘malwaretising’ napada.

Stanje cyber sigurnosti u Hrvatskoj slično je kao u Europi i svijetu, a najveći problem za tvrtke i organizacije je krađa podataka i s tim povezane ucjene za otkup dok su najučestaliji cyber napadi tzv. malwaretising ili oni putem pop-up reklama s ubačenim virusima koji ‘napadaju’ korisnike. Poručuje to uz ostalo direktorica IT savjetovanja u konzultantskoj kući Ernest Young Hrvatska Marije Božičev osvrćući se na najnovije globalno istraživanje te kuće o informacijskoj sigurnosti čiji je jedan od zaključaka da globalne organizacije bolje predviđaju i odolijevaju cyber napadima od manjih odnosno lokalnih, ali se unatoč tome i one od toga teško oporavljaju.

“I u svijetu i u Hrvatskoj, tvrtke nažalost takve napade najčešće prepoznaju kada je već kasno, odnosno kada su već napadnute. Razlog tome je nedovoljno investiranje u prevenciju”, kaže M. Božičev. Dodaje da je u unapređenju zaštite od mogućih cyber napada vidljiv napredak i globalno i u Hrvatskoj. No, kako napadači stalno razvijaju nove oblike prijetnji, smatra da je neophodno stalno unapređenje i nadogradnja sigurnosnih sustava. “U slučaju napada, važna je brza reakcija na razini cijele organizacije kako bi se zaštitili kupci, zaposlenici, dobavljači, ali i budućnost same tvrtke”, poručuju istraživaći iz Ernst Younga (EY).
U globalnom istraživanju EY-a o informacijskoj sigurnosti sudjelovalo je više od 1700 organizacija diljem svijeta, od kojih je polovina istaknula kako su u mogućnosti detektirati sofisticirane cyber napade.

Komentirajte prvi

New Report

Close