Turbulencija na hrvatskom tržištu web hostinga: My Data Knox razvija servere s Tajvancima

Autor: Bernard Ivezić , 10. svibanj 2017. u 22:01
Nakon ljeta planiraju početak širenja, s 1000 svojih servera/FOTOLIA

U tri mjeseca ovaj je startup privukao 500 korisnika usluga web hostinga i cloud računala, a razvija softver na osnovu open sourcea.

Valu turbulencija na hrvatskom tržištu web hostinga, koje je zahvatio ulazak svih telekoma u taj tržišni segment, izlazak najvećeg igrača Avalona na američko tržište i ulazak talijanskog Dominion Hosting Holdinga kroz kupnju tvrtke Plus Hosting iz Pule na domaće tržište, pridružio se novi igrač, zagrebački My Data Knox. U tri mjeseca ovaj je interni startup, koji je pokrenula tvrtka IT Soft, privukao 500 korisnika.

Krešo Troha, osnivač My Data Knoxa i direktor IT Softa kaže da se u ovom biznisu malo toga može još napraviti u Hrvatskoj. Navodi da su zato od početka odlučili primijeniti pristup startupa. "My Data Knox u suradnji s partnerom s Tajvana razvija vlastite hardverske servere. Razvijamo vlastiti softver na open source tehnologijama. Imamo svoje data centre. Orijentirati smo na globalno tržište, a konkurenti s kojima se tučemo cijenom i kvalitetom su igrači poput Hetznera i Contaboa", kaže Troha.

 

Troha

Već imamo korisničku službu i na hrvatskom i na engleskom te aktivno tražimo ulagače.

Pojašnjava da je to biznis velikih brojki u kojem korisnici iz bilo kojeg kutka svijeta žele klikom miša odmah dobiti uslugu web hostinga, virtualnog servera (cloud VPS) ili kolokacije. Na tržištu EU, ističe, cilj im je biti jedan od glavnih igrača. "Već sad imamo korisničku službu na hrvatskom i engleskom jeziku te kao i drugi startupi, aktivno tražimo investitore", kaže Troha. Početak aktivnog širenja, dodaje, planiraju nakon ljeta kad će u ponudi imati tisuću servera vlastite proizvodnje za ponudu usluge kolokacije, odnosno kad će se ta usluga moći dobiti odmah, klikom miša.

"Dugoročan plan je imati za te potrebe 15 tisuća vlastitih servera i zato smo razvoj hardvera započeli još prije tri godine", kaže Troha. Tvrtka IT Soft iz koje se razvio My Data Knox lani je zabilježila rast prihoda od 31 posto na 28,9 milijuna kuna. Zapošljava 30 stručnjaka i članica je IT klastera Setcor. "U budućnosti će web hosting biti temeljen na cloud uslugama i upravo je to ono gdje smo mi stavili naglasak svoje ponude. Male i srednje tvrtke prestat će kupovati hardver i prijeći na cloud računala", zaključuje Troha.

Komentirajte prvi

New Report

Close