Mračna strana 3D printera

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2016. u 12:59
Foto: Thinkstock

Kriminalci širom svijeta su objeručke prigrlili novu tehnologiju, pa se na internetu mogu naći razni planovi za kloniranje automobilskih ključeva…

Malo je uređaja koji su se pojavili od početka ovog stoljeća, a koji  predstavljaju takvo revolucionarno otkriće kao 3D printeri. Život "malog" čovjeka se uveliko popravio, jer zahvaljujući ovoj tehnologiji su za relativno male iznose mogli doći do potrebnih dijelova za sve i svašta, praviti napredne protetičke udove za djelić cijene od prije samo par godina.

Medicina je došla u mogućnost "printati" dijelove tijela, što je ranije bilo potpuno nezamislivo, piše AlJazeera Balkan.

Nažalost, kako to obično biva, kriminalci širom svijeta su objeručke prigrlili novu tehnologiju, pa se na internetu mogu naći razni planovi za kloniranje automobilskih ključeva u svrhu krađe benzinskih ljubimaca, planovi za ključeve policijskih lisica, opreme potrebne za krađu podataka korisnika bankomata, pa čak i za proizvodnju vatrenog oružja. Za kriminalce koji u svojim rukama imaju napredne 3D printere, doista je samo nebo granica.

3D printanje, ili stručnije aditivna proizvodnja, način je brze izrade prototipa kojim se izravno iz 3D računarski dizajniranog (CAD) programa izrađuju fizički predmeti u prostoru.

Glavni urednik časopisa Defender Marko Ćustić ističe da nema tehnologije na svijetu koja se ne može zloupotrijebiti, što važi i za 3D printere.

Primjerice, što se tiče potencijalnog naoružavanja opasnih grupa, Ćustić smatra da dobro organizirana banda ili teroristička grupa lako može kupiti na crnom tržištu kvalitetno oružje iz klasične proizvodnje i da će radije to učiniti nego se izlagati riziku samoranjavanja od eksplozije printanog vatrenog oružja sumnjive kvalitete.

Stručnjaci smatraju da, unatoč potencijalnim malicioznim primjenama, ograničavanje prodaje i dostupnosti tehnologije 3D printera predstavlja loš potez, koji bi imao negativne posljedice za obične ljude.

Komentirajte prvi

New Report

Close