Može li Apple biti krivac za pad gospodarstva cijele jedne zemlje?

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2014. u 13:51
Reuters

Svi znaju kako je Apple velika i moćna kompanija. Međutim, je li Apple toliko moćan da bi mogao uništiti gospodarstvo jedne cijele zemlje?

Svi znaju kako je Apple velika i moćna kompanija. Međutim, je li Apple toliko moćan da bi mogao 'uništiti' gospodarstvo cijele jedne zemlje?

Kako piše Huffington Post, temelji gospodarstva Finske nekad su bili Nokia i papirna industrija. Nokia je posebno bila ponos zemlje sve do 2007. godine, kada se pojavio Appleov iPhone. Od tada, finski proizvođač mobitela ima velikih problema u poslovanju, a kompaniju je na kraju kupio Microsoft za 7,2 milijarde dolara i odmah počeo s rezanjem radne snage. Ovoga je ljeta američki softverski div najavio kako će otpustiti oko 12.500 Nokijinih zaposlenika.

"iPhone je 'ubio' Nokiju, a iPad je uništio industriju papira, ali mi ćemo se vratiti", kazao je u ponedjeljak premijer Finske Alexander Stubb za CNBC.

Nedavna reportaža Bloomberg Businessweeka također je ukazala na činjenicu da su Nokia i papirna industrija pod pritiskom uslijed uspona novih tehnologija i pada tiskovina, a finski premijer je već ranije optuživao Apple da oduzima poslove Finskoj.

Naravno, Finskoj bi sigurno bilo bolje da je Nokia ostala na vrhu tržišta, a da papirna industrija ne odumire, ali Apple ne može biti kriv za sve. Primjerice, Android mobiteli su prodavaniji od iPhonea, a iPad je nekad bilježio bolje rezultate na tržištu nego danas.

Uostalom, zar nije i Amazonov Kindle dijelom krivac za odumiranje tiska? Možda bi finski premijer trebao ipak odabrati veću metu od Applea, a to je – tehnologija sama po sebi, zaključuje Huff Post.

Finski BDP bilježi pad od 2012. godine i prema vladinim procjenama trebao bi biti u plusu ove godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije Apple ubio Nokiju, napravio je to Microsoft uz pomoć Stephena Elopa koji je bio prvi CEO Nokije koji nije bio Finac.

ylodi, 14.10.2014. u 14:13
Controversy arose around Elop receiving a €18.8 million bonus after Nokia sold its mobile phone business to Microsoft and he stepped down as the CEO

New Report

Close