Mobilno plaćanje rast će tisuću posto

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2015. u 11:50
Predviđa da će se 2015. prodati oko 220 tisuća 3D pisača u vrijednosti 1,6 milijardi dolara

Tehnologija, mediji i telekomunikacije u 2015.

U sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija ove se godine u svijetu očekuje uzlet plaćanja u trgovini pametnim telefonima, pojačano korištenje 3D pisača te nosive tehnologije, nastavak rasta prodaje pametnih telefona i dominacije televizije, ali i rast prodaje knjiga i moguće i tiskanih novina.

Neki su to od osnovnih trendova iz globalnog istraživanja konzultantske kuće Deloitte o predviđanjima u TMT sektoru. U mobilnom se plaćanju pametnim telefonima u trgovinama očekuje rast veći od tisuću posto. Za internet stvari (Internet of things) se procjenjuje da će u ovoj godini poduzeća kupiti, platiti i koristiti više od 60 posto od ukupno milijardu bežičnih naprava za internet stvari, unatoč fokusu medija na potrošače koji se tim uređajima koriste za upravljanje regulatorima topline, rasvjetom i kućanskim uređajima.

Predviđa se i da će to tržište dosegnuti vrijednost od 10 milijardi američkih dolara, kao i da je još veća priča poduzetničke usluge koje nastaju kao rezultat korištenja svih tih naprava, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 70 milijardi dolara. I trodimenzionalni ispis predstavlja svojevrsnu revoluciju, ali više za poduzeća nego individualne potrošače te se predviđa da će se u svijetu ove godine prodati oko 220 tisuća 3D pisača u vrijednosti 1,6 milijardi dolara te da će oko 80 posto ukupne vrijednosti svih biti u rukama poduzetnika. U sektoru telekomunikacija, osim uzleta plaćanja mobilnim telefonima u trgovinama, očekuje se i porast prodaje pametnih telefona, kojih bi ove godine moglo biti novokupljenih više od jedne milijarde, odnosno prodano ukupno oko 1,35 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close